USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні з початку війни кількість боргів громадян зросла на 8%

Найбільше збільшилась частка боргів по сплаті штрафів за адмінправопорушення – на 27%
Гроші
Джерело: відкриті джерела

В Україні від початку повномасштабної війни кількість заборгованостей у Єдиному реєстрі боржників (ЄРБ) зросла на 615 тисяч, або на 8%. Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Наразі борги українців перетнули межу в 8 млн, тоді як у лютому 2022-го їх нараховувалося 7,44 млн. Майже чверть усіх боргів – 24,6% – складає стягнення коштів на користь держави. До лютого 2022 року кількість таких заборгованостей зростала лише на 2%.

Кількість несплачених вчасно штрафів за порушення правил дорожнього руху складає більш ніж п’яту частину усіх боргів – 21,4%. Загалом за час повномасштабної війни приріст кількості таких боргів виріс на 23%.  

Новини за темою: Бізнес під час війни. Скільки ФОПів і компаній закрилися з початку російського вторгнення

З початку війни найбільше скорочення кількості заборгованостей відбулось в категорії "Стягнення коштів", до якої зокрема входять і борги по кредитах. Їх кількість зменшилась на 29% по відношенню до лютого 2022 року. У загальній кількості частка цих заборгованостей складає 18%.

Найбільш прогресуючою стала категорія боргів по сплаті штрафів за адмінправопорушення. Їхня кількість зросла більш ніж на 27%. Наразі 18% записів в ЄРБ з’являються саме з цієї причини.

Також більш ніж на 22% зросла кількість боргів за комуналку. Станом на травень 2023-го їх частка у загальній кількості заборгованостей дорівнює 8%.

Новини за темою: Українці отримають нові платіжки за газ: Що зміниться

Найменш малочисельною, як і в попередні роки, залишається категорія боргів по аліментах – 2,5% від загальної кількості заборгованостей. Від початку повномасштабної війни кількість боргів по аліментах зросла лише на 5%.

Єдиний реєстр боржників

До ЄРБ потрапляють громадяни та компанії, проти яких приватні та державні виконавці відкрили виконавчі провадження за невиконання рішень судів, несплату штрафів та несвоєчасну виплату заборгованостей перед банками.

Для боржників діють санкції, серед яких – обмеження на відкриття нових банківських рахунків та блокування поточних, заборона на виїзд за кордон, неможливість реєстрації різних угод через нотаріусів та інші.

Банки відновлять блокування рахунків українців за борги

Українські банки відновлять масове блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних виконавців. Це повʼязано із набуттям чинності ухваленого Радою у квітні закону, який скасовує дію постанови Кабміну, що знімала арешти виконавчої служби на суму менше ніж 100 тисяч гривень на час дії воєнного стану.

Новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 гривень) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той своєю чергою надішле до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 гривень за одним із рахунків клієнта.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську