USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Банки відновлять блокування рахунків українців за борги

Відновлення блокування пов’язано з початком дії нового закону
картка
Джерело: відкриті джерела

Українські банки відновлять масове блокування карткових рахунків клієнтів на вимогу державних виконавців. Це повʼязано із набуттям чинності ухваленого Радою у квітні закону, який скасовує дію постанови Кабміну, що знімала арешти виконавчої служби на суму менше ніж 100 тисяч гривень на час дії воєнного стану.

Новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 грн) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той своєю чергою надішле до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта. 

Новини за темою: Український банк запрацює в Польщі

Оскільки закон вже набув чинності, банківські установи повернули арешти коштів на рахунках клієнтів, які були зняті на час дії воєнного стану.

За словами співзасновника monobank Олега Гороховського, це торкнеться приблизно 436 тисяч власників рахунків лише серед клієнтів monobank. По всій країні ця кількість буде значно більшою, оскільки нові норми закону виконуватимуть всі банки.

Розблокування рахунків українців в умовах війни

На початку березня 2022 року Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, могли користуватися своїми коштами. Єдиною умовою для розблокування коштів була вимога, щоб сума стягнення за виконавчим документом не перевищувала 100 тисяч гривень.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали