USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українці отримають нові платіжки за газ: Що зміниться

Рішенням щодо розділення платіжок Україна знову відходить від європейського законодавства
газ платіжка
Джерело: відкриті джерела

Деяким українцям у квітні надішлють оновлені платіжки за газ. У них буде зазначена вартість самого газу, а також витрати на його доставку (абонплата). Про це в ефірі UWN заявив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

ГК "Нафтогаз України" і ТОВ "Газорозподільні мережі України" об'єднали всі паперові квитанції за споживання і розподіл газу в одному файлі.

Навіщо "Нафтогаз" об'єднує платіжки за сплату газу та його доставку? 

Юрій Корольчук нагадав, що розділяли платіжки за сплату та доставку газу – це була вимога європейського законодавства Третього енергетичного пакета.

"Передбачалося, що постачальник окремо надає послугу – і газопостачальник, і той, хто транспортує газ окремо, надає цю послугу і повинен також виставляти окремо рахунок. Глобальна ідея в тому, щоб не було домовленості, не було корупції, не було змови між постачальником та транспортером, щоб не було зловживань по нарахуванню", – зауважує експерт. 

Новини за темою: Найпотужніша за останні роки: "Нафтогаз" заявив про запуск нової свердловини

На його думку, ідея з розділенням платіжок була правильною. Таким чином Україна дотримувалась європейського законодавства. 

"Сьогодні ця монополія "Нафтогазу" фактично повернулася, і ми бачимо таку спробу НАК взяти під контроль всі облгази для себе. З іншої сторони, ключова проблема такої ситуації буде в тому, що споживач фактично опиняється заручником монополіста", – наголосив Корольчук. 

Які наслідки матиме рішення? 

"Ми фактично перекреслили всі ініціативи, які були створені на газовому ринку. Так простіше ховати певні порушення, які можуть мати місце, ми не говоримо тут, що вони відбулися, але, наприклад, "Харківгаз" – це, на мою думку, порушення безпосередньо", – зазначив експерт. 

Як поліпшити ситуацію? 

Корольчук вважає, що має бути відповідна позиція енергетичного співтовариства. Тому що вони фактично піднімали це питання, а Україна брала перед ними зобов’язання на те, щоб виконувалися норми Третього енергетичного пакета, щоб було розділені функції транспортування і постачання газу. 

Скільки платитимуть за газ українці у 2023 році

В Україні продовжує діяти воєнний стан та запроваджено мораторій на підвищення вартості тарифів для населення на деякі комунальні послуги. Зокрема, це стосується постачання теплової енергії, гарячої води та газу.

Тому попри те, що чинні річні контракти на постачання газу закінчуються наприкінці квітня, з травня 2023 року вартість блакитного палива для побутових споживачів не зміниться.

Наприклад, більшість споживачів на газовому ринку є клієнтами "Нафтогазу", вони й надалі сплачуватимуть за газ по 7,96 грн за кубометр.

Читайте також:
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго