USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні цьогоріч, ймовірно, може бути спалах кору: Чим це небезпечно та як вберегтися

Хвороба може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку, а також до інвалідності та смерті
Кір

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні цьогоріч, ймовірно, може бути спалах кору – вже зареєстровано кілька випадків хвороби. Це небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке може призвести до серйозних ускладнень та навіть до інвалідності та смерті. Про це нагадують в Мінохорони здоров’я.

"Цього літа у світі скасували надзвичайний стан через COVID-19. Це стало можливим і завдяки захисту людей з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 через проведену вакцинацію. Без масових щеплень та карантинних обмежень на початках важко сказати, як довго б тривали обмеження і скільки б пандемія забрала життів. А нині маємо чергову загрозу в Україні – спалах кору. За нашими прогнозами, імовірність спалаху цього року дуже висока", – написав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він також зазначив, що спалахи кору стаються періодично, коли в суспільстві багато невакцинованих людей. За розрахунками експертів, спалах кору в Україні мав би припасти на 2021–2022 роки. Цього не сталося, бо і діти, і дорослі були ізольовані через карантинні обмеження.

Водночас нині, саме через війну, не всі діти отримали щеплення вчасно – люди переїздили, облаштовували життя, шукали лікарів на новому місці, скасовували планові візити до лікаря через обстріли та атаки ворога. Через це нині маємо реальну загрозу спалаху кору.

"Для попередження періодичності великих спалахів необхідно щонайменше 95% щепленого населення від року в рік, тоді як за кілька років до останнього спалаху в Україні та Європі – лише 91% дітей вакцинували у віці одного року", – зауважив Кузін.

Наголошується, що з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, 9 також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі.

Чим небезпечна хвороба?

Кір може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку – енцефаліту, а також до інвалідності та смерті, наголошують в Міністерстві охорони здоров’я.

"Один із віддалених наслідків захворювання – це склерозуючий паненцефаліт, який розвивається в середньому через 5–10 років після перенесеного кору. На жаль, ця хвороба, хоча є і рідкісним ускладненням кору, проте завжди має смертельний результат. Вірус кору також впливає і на імунну систему – пригнічує імунітет людини на кілька місяців чи навіть років, викликаючи "імунну амнезію". Внаслідок цього людина стає вразливішою до інших інфекцій", – додав Ігор Кузін.

Хто в групі ризику?

– Діти молодші року, у яких кір може мати тяжкі наслідки.

– Діти з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями. Вони також мають вищий ризик серйозних ускладнень після кору.

– У вагітних хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки – пошкодження мозку.

– Високий ризик захворіти мають також невакциновані медичні працівники.

 Як вберегтися від кору?

Медики наголошують, що специфічного лікування від кору не існує. Єдиним надійним захистом є вакцинація.

"Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, що захищає від кору, краснухи та паротиту. В Україні за Національним календарем профілактичних щеплень їх роблять у 12 місяців (введення першої дози) та в шість років (введення другої дози).

Невакцинованим дорослим потрібно отримати щонайменше одне, оптимально – два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. При цьому дуже важливо зробити це до вагітності, адже жінкам при надії вакцинація від кору протипоказана", – ідеться у повідомленні МОЗ.

Якщо ж дитина не має щеплень від кору за віком, потрібно звернутися до педіатра або сімейного лікаря. Вакцинація є безоплатною для дітей до 18 років.

Кампанія з вакцинації проти кору

Також раніше ми повідомляли, що у Києві запускають кампанію з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи через ризик виникнення та розповсюдження кору. Завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ "Київський міський центр контролю та перевірки хвороб МОЗ України" Людмила Самчук в ході брифінгу закликала містян проводити вакцинації. 

Теги: МОЗ
Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк