USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними

Однією з таких платних послуг може стати профілактика стентування, щоб запобігти стенокардії
Віктор Ляшко
Віктор Ляшко
Джерело: відкриті джерела

Міністерство охорони здоров'я найближчим часом запропонує на розгляд уряду перелік платних медичних послуг. Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає LB.ua.

"Програма медичних гарантій гарантує все те, що колись було субвенцією. Тобто тоді не визначили перелік гарантованих послуг. Ми зараз трошки пішли іншим чином. Дискутуємо з приватним медринком, Асоціацією приватних закладів, які кажуть про співоплату як єдиний механізм того, щоб вони більш потужно зайшли в програму медичних гарантій. Ми розуміємо, чому. Бо державні комунальні заклади мають преференції. На енергоносії, комуналку, амортизацію обладнання, багато обладнання їм постачаємо", – повідомив він.

Ляшко зазначив, що у випадку стенокардії третього-четвертого рівня за протоколами уже можна проводити стентування, але його не проводять за програмою медичних гарантій, поки не настає гострий стан. На його думку, якщо людина бажає собі поставити для профілактики інфаркту і має можливість, то це може бути платною послугою.

"Ми з командою прорахували, НСЗУ залучили, перейшли на коди співставлення... Хочем запустити, побачимо, як піде, щоб зрозуміти, як далі рухатись", – додав міністр.

Які ще нововведення нещодавно запроваджував МОЗ?

У Міністерстві охорони здоров'я 15 березня анонсували запуск пілотної ініціативи для підвищення обізнаності людей у сфері охорони здоров’я – представників пацієнтів. Ініціатива стосується столичних медзакладів – Національного інституту раку, Київської обласної клінічної лікарні, Київського міського пологового будинку №6, Першого територіального медичного об’єднання Львова та Львівського обласного перинатального центру.

Вони інформують пацієнтів у медзакладах і допомагають розв'язати проблеми, що виникають. Зокрема: поширюють інформаційні матеріали щодо послуг, гарантованих ПМГ, збирають зворотний зв’язок від пацієнтів про рівень задоволеності медичними послугами, фіксують спостереження щодо комфорту пацієнтів, їхньої взаємодії з медичним персоналом та між собою тощо. 

Читайте також:
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня