USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні триває сезон грипу. Медики нагадали про хворобу та як захиститися від неї

Серед найпоширеніших ускладнень грипу є запалення легень, серцева недостатність і тромбози
Грип, ГРВІ, застуда, Covid

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В Україні сезон грипу може тривати до середини весни. Захворювання загрожує важким перебігом низці категорій людей й навіть може призвести до летального кінця. Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

У відомстві нагадали, що грип вражає верхні дихальні шляхи та легені, безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Серед найпоширеніших ускладнень грипу є запалення легень, серцева недостатність і тромбози. Найбільше ризикують мати важкий перебіг: вагітні, діти до п'яти років, люди старші за 60–65 років, люди із хронічними захворюваннями.

"Вірус грипу мінливий, часто "перевдягається" і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. З огляду на цю мінливість щеплення від грипу варто робити щосезону", – розповідають у МОЗ.

Новини за темою: Куди подівся COVID та інші ГРВІ. МОЗ заявляє про зменшення інфекційних хвороб на 36%

Як лікувати грип:

  • передусім важливо дотримуватись постільного режиму;
  • пити теплі напої й мати достатньо сну;
  • противірусні імуностимулятори, інтерферон та антибіотики не допоможуть подолати грип.

В Україні є специфічні ліки для лікування грипу, втім, вони досить дорогі й є далеко не в кожній аптеці.

Захисти себе від важкого перебігу можна завдяки вакцинації. В Міністерстві охорони здоров'я радять:

  • запишіться до свого сімейного лікаря та отримайте рецепт на вакцину. В Україні відпуск вакцини в аптеках передбачений за рецептом;
  • дізнайтеся, в якій аптеці є вакцина від грипу;
  • безпосередньо перед візитом до лікаря візьміть сумку-холодильник, купіть вакцину в аптеці і зробіть щеплення в лікаря.

Нагадаємо, у поточному епідсезоні-2023/2024 на грип, ГРВІ та COVID-19 перехворіли вже 1,3 млн українців, що на 40% більше, ніж роком раніше.

Раніше ми писали, що пік захворюваності на COVID-19 в Україні прогнозується у середині грудня і продовжиться до січня. Упродовж грудня близько чотирьох тисяч пацієнтів із COVID-19 опиняються в лікарні щотижня.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?