USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Грип, ГРВІ та COVID-19 – скільки українців перехворіли у поточному епідсезоні

На грип, ГРВІ та COVID-19 перехворіли вже 1,3 млн українців
Коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У поточному епідсезоні-2023/2024 на грип, ГРВІ та COVID-19 перехворіли вже 1,3 млн українців, що на 40% більше, ніж роком раніше, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

"У показниках за кількістю людей справді зараз хворіють більше", – сказав він в інтерв'ю на каналі "Доктор Булавінова".

Також Кузін зазначив, що наразі COVID-19 "становить невелику частку від загальної маси грипу та респіраторних інфекцій" – близько 6%.

"Ми бачимо в переважній більшості саме грип та ГРВІ, але водночас грип і COVID-19 продовжують забирати життя українців. Сумарно з жовтня було зареєстровано 340 смертей. Це доволі високі показники. Це те, що увійшло в офіційну статистику", – зазначив він.

Крім цього лікар повідомив, що наразі фіксують приблизно 130–150 тис. захворювань на грип, COVID-19 та ГРВІ на тиждень, госпіталізують приблизно 4 тис. осіб.

"Зараз справді пік епідемічного підйому, який триватиме до середини січня наступного року", – уточнив Кузін.

Новини за темою: Куди подівся COVID та інші ГРВІ. МОЗ заявляє про зменшення інфекційних хвороб на 36%

Що з вакцинами проти COVID-19?

Головний санітарний лікар заявив, що система охорони здоров'я України готова забезпечити збереження вакцин в умовах можливих блекаутів.

"Зараз будь-яка лікарня, особливо та, що має пункт вакцинації, забезпечена електрогенератором, який не дасть змоги розморозити вакцину, яка там зберігається", – розповів він в інтерв'ю на каналі "Доктор Булавінова".

Кузін нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в українських клініках встановлено понад 10 тис. генераторів. Крім того, завершуються поставки генераторів потужністю понад 200 кВт для забезпечення електрогенерації самих лікарень. Головсанлікар також зазначив, що в клініках завершено оновлення холодильного обладнання для зберігання вакцин.

"Якщо раніше в деяких пунктах щеплення ми ще могли побачити якісь побутові холодильники, які після відключення електроенергії розморожувалися протягом двох-трьох годин, то зараз у нас є холодильне обладнання, прекваліфіковане ВООЗ. Це щонайменше 5 тис. холодильників, які доправлено в центри вакцинації та центри ПМСД. Вони тримають задану температуру щонайменше дві доби", – сказав він.

Також на рівні центрів контролю та профілактики хвороб було встановлено прекваліфіковані ВООЗ холодові кімнати.

"За рахунок електрогенераторів ми маємо щонайменше ще п'ять днів резерву, щоб забезпечити дотримання певних процедур зберігання за відповідного температурного режиму. Жоден блекаут ніколи не був більшим за тиждень, тому сподіваємося на те, що система зараз повністю готова до потенційних відключень", – поінформував головний санлікар.

Кузін також зазначив, що МОЗ скоригувало графіки розвезення вакцин.

"Вакцина доставляється на пункти вакцинації в невеликій кількості, щоб у разі тривалого блекауту ми не списували великі кількості", – додав він.

Нагадаємо, з настанням зимової пори в Україні зростає захворюваність на COVID-19. У трьох регіонах кількість хворих уже перевищила епідемічний поріг, там можуть ввести обмежувальні протиепідемічні заходи.

Також ми повідомляли, що у Рівненській області медики підтвердили перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" – "Пірола".

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк