USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Коли в Україні очікується пік захворюваності на COVID-19, – відповідь МОЗ

Невдовзі українців чекає нова хвиля захворювання на COVID-19
отруєння лікарня капельниця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні пік захворюваності на COVID-19 прогнозується у середині грудня і продовжиться до січня. Про це в ефірі національного телемарафону заявив головний санітарний лікар, заступника міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін.

За його словами, від початку епідемічного сезону на респіраторні хвороби сумарно захворіло вже 1,3 мільйона українців. Упродовж грудня близько чотирьох тисяч пацієнтів із COVID-19 опиняються в лікарні щотижня.

"Ми будемо спостерігати поступово таку картину переходу від одних вірусів до інших. І поки що станом на сьогодні ми фіксуємо те, що в переважній більшості у нас реєструються випадки коронавірусної інфекції, їх більше", – розповів він.

Головний санітарний лікар зазначив, що пік прогнозують на середину грудня. Він триватиме до січня 2024 року, а потім поступово згасатиме. Починаючи із січня вже буде циркулювати вірус грипу і SARS-CoV-2.

Новини за темою: Не "Арктур", а "Пірола": У МОЗ розповіли, який новий вид COVID-19 виявили на Рівненщині

Що з вакцинами проти COVID-19?

Раніше головний санітарний лікар заявив, що система охорони здоров'я України готова забезпечити збереження вакцин в умовах можливих блекаутів.

"Зараз будь-яка лікарня, особливо та, що має пункт вакцинації, забезпечена електрогенератором, який не дасть змоги розморозити вакцину, яка там зберігається", – розповів він в інтерв'ю на каналі "Доктор Булавінова".

Кузін нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в українських клініках встановлено понад 10 тис. генераторів. Крім того, завершуються поставки генераторів потужністю понад 200 кВт для забезпечення електрогенерації самих лікарень. Головсанлікар також зазначив, що в клініках завершено оновлення холодильного обладнання для зберігання вакцин.

"Якщо раніше в деяких пунктах щеплення ми ще могли побачити якісь побутові холодильники, які після відключення електроенергії розморожувалися протягом двох-трьох годин, то зараз у нас є холодильне обладнання, прекваліфіковане ВООЗ. Це щонайменше 5 тис. холодильників, які доправлено в центри вакцинації та центри ПМСД. Вони тримають задану температуру щонайменше дві доби", – сказав він.

Також на рівні центрів контролю та профілактики хвороб було встановлено прекваліфіковані ВООЗ холодові кімнати.

"За рахунок електрогенераторів ми маємо щонайменше ще п'ять днів резерву, щоб забезпечити дотримання певних процедур зберігання за відповідного температурного режиму. Жоден блекаут ніколи не був більшим за тиждень, тому сподіваємося на те, що система зараз повністю готова до потенційних відключень", – поінформував головний санлікар.

Крім того, Кузін уточнив, що МОЗ скоригувало графіки розвезення вакцин.

"Вакцина доставляється на пункти вакцинації в невеликій кількості, щоб у разі тривалого блекауту ми не списували великі кількості", – додав він.

Новини за темою: Грип, ГРВІ та COVID-19 – скільки українців перехворіли у поточному епідсезоні

Діти переносять COVID-19 легше за дорослих

За даними науковців, немовлята і маленькі діти, які заразились SARS-CoV-2, мали багато антитіл для боротьби з вірусом з самого початку хвороби та протягом тривалого часу. Також у дітей спостерігали високий рівень прозапальних білків у носі, але не в крові, як у дорослих.

"У дослідженні взяла участь 81 дитина, серед яких немовлята і діти раннього віку. Дослідницька група навчила матерів щотижня брати мазки з носа у своїх немовлят, починаючи з двотижневого віку. Команда також регулярно брала у немовлят кров на аналіз, починаючи з 6-тижневого віку, а також тоді, коли діти заразилися коронавірусом, і протягом наступних тижнів й місяців", – розповіли вчені.

Тож ці зразки дозволили науковцям вивчити імунні реакції дітей до, під час і після першого контакту з вірусом.

"54 дитини заразилися і мали легку форму хвороби, а 27 здорових дітей були "контрольною групою". На момент інфікування дітям було від одного місяця до чотирьох років. Щотижня брали мазки з носа 19 хворих і 19 здорових матерів, зразки крові 89 хворих і 13 здорових дорослих. І вивчили багато аспектів імунної відповіді немовлят і дорослих на вірус за допомогою системної імунології", – додали дослідники.

Нагадаємо, наприкінці листопада у трьох регіонах кількість хворих уже перевищила епідемічний поріг, там можуть ввести обмежувальні протиепідемічні заходи. Цього року в середині жовтня в Сумській області епідеміологи зафіксували новий різновид штаму COVID-19 "Омікрону", який неофіційно називають "Еріс". Вірус швидко розвивається та обходить імунітет.

Також нещодавно у Рівненській області медики підтвердили випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту "Омікрон" – "Пірола". У Міністерстві охорони здоров’я уточнили, що новий субваріант вірусу (BA.2.86) Pirola вперше зафіксували влітку в Ізраїлі, а потім його виявили у США, Данії та Великій Британії.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?