USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні подорожчали продукти: Що з цінами буде далі

У жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування
Продукти
Джерело: відкриті джерела

У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли на 1%, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня. Надалі продукти будуть дорожчати, але не дуже швидко. Про це повідомляє Інститут аграрної економіки.

Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%). Водночас за значною частиною продуктів харчування – майже половиною найменувань, що відстежуються Держстатом, ціни в жовтні знизилися. Тобто вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.

Так, майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% – на гречану крупу, на 8,7% – на яблука, на 7,2% – на картоплю, на 2,2% – на цукор. Щодо загального здорожчання овочів на фоні продовження падіння цін на продукцію "борщового набору", то воно відбулося, скоріше за все, за рахунок надходження овочів закритого ґрунту, зазначили в Інституті аграрної економіки.

"Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючою, однак різкого зростання по продуктах харчування поки не прогнозується", – уточнює директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

Новини за темою: В Україні знову зростуть ціни на алкогольні напої. Що цього разу

Споживча інфляція в Україні у вересні 2023 року сповільнилася до 7,1% у річному вимірі

Раніше в Національному банку повідомили, що цінова динаміка останніх місяців зумовлювалася низкою факторів, деякі з яких мають тимчасовий характер. Хороші врожаї та, відповідно, збільшення пропозиції продуктів харчування сприяли суттєвому зниженню продовольчої інфляції. За прогнозом НБУ, надалі вплив цього фактора буде поступово вичерпуватися. За прогнозом Мінагрополітики, ціни на овочі борщового набору в Україні зростатимуть на кілька відсотків щомісяця. Але рекордних стрибків цін зимою цього року не очікується.

Нагадаємо, у серпні в Україні споживчі ціни, порівняно з липнем 2023 року, знизилися на 1,4%. Це після зростання на 0,8% у червні та зниження на 0,6% у липні. Базова ж інфляція в серпні 2023 року порівняно з липнем становила 0,0%, а з початку року – 3,2%. 

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters