USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні знову зростуть ціни на алкогольні напої. Що цього разу

Якщо перегляд цін відбудеться, то найдешевша горілка в Україні коштуватиме 101 гривню за 0,5 літра
алкоголь
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні знову зростуть ціни на алкогольні напої, роздрібні ціни підвищаться на 13–25%. Про це стало відомо відповідно до даних з рішення Кабінету міністрів.

Так, урядовці пропонують збільшити мінімальні ціни на алкоголь, зокрема підвищити розмір мінімальних цін на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої на 34–42%, а роздрібні – 13–25%.

"Водночас роздрібні ціни на виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв, – ред.) планують підняти на 61–71%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 28%", – йдеться в повідомленні.

Раніше

Ще в липні Міністерство економіки України пропонувало збільшити мінімальні ціни на алкоголь.

"Враховуючи зміни, які відбулись у соціально-економічній і податковій сферах, зокрема: зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування", – пояснювали у відомстві.

Тоді в міністерстві пропонували підвищити роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби на 13%; віскі, ром та джин – на 25%; коньяк (бренді) – на 11–12%.

Натомість звичайні (не ігристі, – ред.) вина, за прогнозами економістів, можуть здорожчати на 62%, сидр і перрі, вермути та інші зброджені напої з міцністю до 22% – на 61–71%, вина ігристі та газовані винні напої – на 28%.

Новини за темою: Як змінилися ціни на продукти, алкоголь та паливо в червні: Дані Держстату

Якщо перегляд цін відбудеться, то найдешевша горілка в Україні (пляшка 0,5 літра, – ред.) коштуватиме 101 гривню. Тоді як зараз таку ж пляшку оковитої можна придбати до ста гривень.

У міністерстві вважають, що підвищення мінімальних цін на алкоголь збільшить надходження до державного та місцевого бюджетів у розмірі близько 500 млн гривень.

А нова ціна має враховувати підвищення цін на енергоресурси, комплектуючі, сировину та працю працівників сфери.

Ціни у найближчі місяці зростатимуть повільніше

Разом з тим в умовах збереження під час війни стриманого попиту, достатнього забезпечення пропозиції за більшістю основних харчових продуктів та відносно стабільного рівня обмінного курсу гривні, динаміка цін за переважною кількістю позицій у структурі споживання зберігала тренд на уповільнення зростання, що й підтвердилося уповільненням річних показників – 12,8% у червні (15,3% місяцем раніше).

Як уточнили в Мінекономіки, оцінка перспектив щодо динаміки споживчих цін суттєво не змінилася порівняно з попередньою.

"Попри чергові воєнні шоки, що найбільше чинять тиск на пропозицію за відносно незмінного попиту, керованість та передбачуваність процесів забезпечення споживчого ринку як з боку держави, так і з боку бізнесу, який швидко підлаштовується під зміни в економіці, формує відносну стабільність, що мінімізує тиск на споживчий ринок і на ціни. Відтак варто очікувати збереження тренду на поступове зниження річного темпу інфляції, попри її певну волатильність щомісяця", – йдеться в огляді.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Алкоголь та бензин подорожчають: Уряд пропонує підвищити акцизи Алкоголь та бензин подорожчають: Уряд пропонує підвищити акцизи
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт