USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters

Подібна ситуація востаннє спостерігалась в кінці 1960-х років
какао боби
Джерело: відкриті джерела

Найбільші африканські какао-плантації в Кот-д'Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купувати какао-боби, повідомили Reuters чотири торгові джерела, а це означає, що ціни на шоколад у всьому світі, скоріше за все, зростуть.

Виробники шоколаду вже підвищили ціни для споживачів після трьох років поганих врожаїв какао у двох країнах, які виробляють майже 60% світового какао. Очікується, що цей рік так само буде неврожайним. За останній рік ціни на какао зросли більш ніж удвічі, перевищивши численні історичні максимуми.

Виробники шоколаду не можуть виробляти шоколад з какао-сирцю і покладаються на переробників, які перетворюють какао-боби на масло та рідину, з яких можна зробити шоколад. Але переробники стверджують, що не можуть дозволити собі купувати какао-боби. Державний івуарійський переробник бобів Transcao, один з дев'яти найбільших заводів країни, заявив, що припинив закупівлю бобів через їхню ціну.

Він сказав, що все ще переробляє сировину зі своїх запасів, але два джерела в галузі додали, що завод майже не працює. Одне з двох джерел повідомило, що в Кот-д'Івуарі, який є найбільшим виробником какао і виробляє майже половину світового обсягу какао, незабаром можуть закритися ще кілька великих державних фабрик.

Ті ж два джерела уточнили, що навіть міжнародний трейдер Cargill намагався знайти джерела какао-бобів для свого головного переробного заводу в Кот-д'Івуарі, зупинивши минулого місяця свою діяльність приблизно на тиждень.

За повідомленнями інших двох джерел, у Гані, яка є другим виробником какао у світі, більшість із восьми заводів, включаючи державну компанію з переробки какао (CPC), неодноразово призупиняли роботу на кілька тижнів з початку сезону в жовтні. CPC заявила, що працює приблизно на 20% потужності через дефіцит какао-бобів.

Новини за темою: У світі різко подорожчало какао: Ціни на шоколад неминуче підвищаться

Зростання цін зруйнувало давно налагоджений механізм світової торгівлі какао, за допомогою якого фермери продають какао-боби місцевим дилерам, а ті своєю чергою продають їх переробним заводам або світовим трейдерам.

Ці трейдери потім продають какао-боби або какао-продукти – масло, порошок і какао-лікер – світовим шоколадним гігантам, таким як Nestle, Hershey і Mondelez. У звичайні часи ринок жорстко регулюється: трейдери та переробники купують боби у місцевих дилерів заздалегідь на рік вперед за заздалегідь узгодженими цінами. Місцеві регулятори встановлюють нижчі закупівельні ціни, за якими фермери можуть продавати боби.

Однак у часи дефіциту, як цього року, система дає збій – місцеві дилери часто платять фермерам надбавку до закупівельної ціни, щоб убезпечити себе від втрати бобів. Потім дилери продають боби на спотовому ринку за вищими цінами замість того, щоб поставляти їх за попередньо узгодженими цінами.

Оскільки світові трейдери поспішають придбати ці боби за будь-яку ціну, щоб виконати свої зобов'язання перед шоколадними фірмами, місцеві переробники часто залишаються без бобів. Влада Кот-д'Івуару та Гани зазвичай намагається захистити місцеві плантації, надаючи їм дешеві кредити або обмежуючи обсяги бобів, які можуть придбати світові трейдери.

Однак цього року фабрики не отримують какао, яке вони попередньо замовили, і не можуть дозволити собі купувати його за вищими спотовими цінами. Виробники шоколаду вже підняли ціни. Роздрібні магазини США торік брали за шоколадні вироби на 11,6% більше порівняно з 2022 роком.

Міжнародна організація з какао (ICCO) очікує, що світове виробництво какао в цьому сезоні впаде на 10,9% до 4,45 мільйона метричних тонн. Невідповідність попиту та пропозиції призведе до дефіциту на ринку в цьому сезоні на рівні щонайменше 374 тисячі тонн, порівняно з 74 тисячами тонн в минулому сезоні.

Це означає, що переробникам і виробникам шоколаду доведеться використовувати запаси какао, щоб повністю покрити свої потреби. Очікується, що до кінця сезону світові запаси какао впадуть до найнижчого рівня за останні 45 років. Разом із тим наступного сезону на ринку какао може виникнути ще один дефіцит, зважаючи на серйозні хвороби рослин бобів у Західній Африці.

Нагадаємо, африканські країни потерпають від продовольчої кризи, яка загрожує мільйонам людей, а 200 тисяч тонн зерна з Росії ледве можуть прогодувати населення протягом тижня.

Читайте також:
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg
Голод і продовольча криза: Африці бракує Голод і продовольча криза: Африці бракує "безкоштовного" зерна із Росії