USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Нацбанк передбачає прискорену інфляцію

У найближчі місяці очікується, що інфляція залишатиметься низькою, але розвернеться в бік помірного прискорення
світові ціни на продукти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Споживча інфляція сповільнилася до 3,2% в річному вимірі (р/р) у березні та була нижчою за січневий прогноз Національного банку України. Тому інфляція прискориться вже найближчим часом, зазначено в "Інфляційному звіті" НБУ за квітень.

Економісти пояснюють: інфляція стрімко знизилася завдяки ефектам від монетарної політики Нацбанку, зокрема контрольованої ситуації на валютному ринку. Також вплинуло й збільшення пропозиції окремих харчових продуктів, менший тиск з боку витрат на сировину й енергію.

"У найближчі місяці очікується, що інфляція залишатиметься низькою, але розвернеться в бік помірного прискорення. У другому кварталі повернеться до цільового діапазону в 5% +1 в.п. і тимчасово вийде з нього в другому півріччі", – йдеться у звіті.

Нацбанк вказує такі причини цих процесів:

  • тиск з боку витрат бізнесу на оплату праці;
  • подальше відновлення споживчого попиту;
  • вичерпання впливу ефектів значних врожаїв попереднього року й м’якої зими поточного року.

Водночас, за прогнозом НБУ, у наступні роки продовольча інфляція повернеться до низького рівня – 3–4% на рік. І це завдяки поступовому нарощуванню виробництва харчів та зниженню світових цін на продовольство.

"Сирі продукти в короткостроковому періоді все ще залишатимуться дешевшими, ніж торік. Проте в другому півріччі 2024 року ціни на них зростуть на тлі низької бази порівняння через менший очікуваний врожай. Дещо пришвидшиться й зростання цін на оброблені продовольчі товари", – додає регулятор.

Також у пронозі Нацбанку є зростання цін на пальне, яке тимчасово пришвидшиться в другому кварталі. Це можливо через подорожчання нафти на світових ринках унаслідок кризи в Червоному морі. Вторинні ефекти здорожчання вплинуть на вартість окремих товарів та транспортних послуг.

Однак вже з наступного року зниження світових цін на нафту стабілізує внутрішні ціни на пальне. І це матиме загальний дезінфляційний ефект.

Новини за темою: Ціни в Україні за 2023 рік зросли на понад 5%: У Мінекономіки спрогнозували 2024-й

На початку року ми інформували, що зростання споживчих цін в Україні сповільнилося до 5,1% за підсумками 2023 року. Це мінімальне значення з 2020-го, коли інфляція становила 5,0%. Харчові продукти та безалкогольні напої за минулий рік подорожчали на 4,0%. Тоді як м'ясо та м'ясопродукти – на 12,4%.

Читайте також:
У 2025 році для деяких абонентів може знову здорожчати Інтернет У 2025 році для деяких абонентів може знову здорожчати Інтернет
Річна інфляція у вересні прискорилася до 8,6% Річна інфляція у вересні прискорилася до 8,6%
Дефіциту картоплі не буде, шалених цін на неї також, – Олег Пендзин Дефіциту картоплі не буде, шалених цін на неї також, – Олег Пендзин
Картопля – на 200%, а морква – майже на 130: Які овочі в Україні за рік здорожчали найбільше Картопля – на 200%, а морква – майже на 130: Які овочі в Україні за рік здорожчали найбільше