USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Ціни на основні сільгоспкультури зростають, світ ризикує зіткнутися з продовольчою інфляцією, - Bloomberg

Зокрема, Світовий банк відзначає посилення коливань цін на пшеницю через триваючу агресію РФ проти України
світові ціни на продукти
Джерело: відкриті джерела

Ціни на основні сільськогосподарські культури зростають, що спричиняє ризик інфляції, яка залишається неприємно високою в деяких регіонах світу. Про це пише Bloomberg.

Пальмова олія, яка використовується в широкому спектрі харчових продуктів, досягла піку цін за останні 17 місяців, тоді як ф'ючерси на каву робуста стали найвищими з 2008 року, а вартість білої кукурудзи збільшилася на понад 30% лише в поточному році.

"Підвищення цін значною мірою спричинене поганими погодними умовами, які зменшують врожаї та звужують обсяги пропозицій. Хоча зміни в оптових цінах потребують часу, щоб відобразитися на рівні роздрібної торгівлі, дане зростання може покласти кінець тривалому періоду зниження вартості продовольчих товарів і призвести до того, що споживачі незабаром відчують ці підвищення цін не тільки на шоколадні батончики, а й на інші товари в супермаркетах", - йдеться в матеріалі.

У своєму останньому звіті за березень Світовий банк виявив, що в більш ніж 60% зі 167 вивчених країн інфляція на продукти харчування перевершує загальний рівень інфляції.

У В'єтнамі, ключовому регіоні вирощування кави робуста, страждає від екстремальної спеки. Крім того, ситуацію погіршує переорієнтація фермерів на вирощування альтернативних культур, включно з дуріаном і авокадо, що сприяло майже 70% збільшенню цін на робусту (широко використовувану у виробництві еспресо і розчинної кави) за останній рік.

Тим часом у Південній Африці аномально суха погода негативно впливає на прогнози щодо врожаю кукурудзи. Ризик дефіциту вже спровокував зростання цін на білу кукурудзу, основний продукт харчування, який застосовують для виготовлення каші, що може призвести до першого значного імпорту цієї культури з 2017 року.

Новини за темою: Закарпатська – дорожча: Технічну сіль в Україну везуть з Африки

Пальмова олія, найпопулярніший вид рослинної олії у світі, що використовується в широкому асортименті товарів від кондитерських виробів до косметики, також опинилася в центрі уваги. Занепокоєння щодо зменшення обсягів поставок від двох провідних виробників, Індонезії та Малайзії, спричинило зростання цін на ф'ючерси пальмової олії до найвищих рівнів з 2022 року.

Увагу привертає і пшениця. Геополітичні напруженості, як і раніше, високі через тривалу агресію Росії проти України та атаки на інфраструктуру з обох сторін.

"Стійкість України в підтримці сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслює її роль як світового постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що загострює волатильність ринку", - зазначає Світовий банк у своєму звіті.

Раніше західні ЗМІ вже попереждали, що найбільші африканські какао-плантації в Кот-д'Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купувати какао-боби.

Також варто зазначити, що африканські країни потерпають від продовольчої кризи, яка загрожує мільйонам людей. Ризик голоду в Африці ще більше поглибило рішення Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи у 2022 році.

Читайте також:
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters Через дефіцит какао в Африці можуть зрости ціни на шоколад по всьому світу, – Reuters
Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало Інфляція в лютому знизилась до 4,3%: Що найбільше подешевшало
Маяк для отримання чергового траншу: Парламент ухвалив закон про реформування фінансових ринків Маяк для отримання чергового траншу: Парламент ухвалив закон про реформування фінансових ринків