USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Уряд Словенії таємно доставив в Україну 20 броньовиків, – ЗМІ

Через події в Судані транспорт трохи затримався, але Словенії вдалося завершити операцію цього тижня
бронемашина
Бронемашина Valuk
Джерело: 24Ur

Словенський уряд у повній таємниці доставив в Україну 20 броньованих машин типу Pandur. Про це повідомляє 24ur.com, посилаючись на власні джерела.

За інформацією видання, Valuk озброєні 40-мм автоматичними гранатометами або 12,7-мм кулеметами. 85 бронемашин були 24 роки в армійському складі країни. Це найменш старе озброєння, яке Словенія відправила в Україну, призначене для перевезення піхоти та захисту її від протипіхотних мін і піхотного озброєння калібру до 12,7 мм.

"Ми (журналісти, – ред.) не отримували офіційного підтвердження словенської пожертви. Але наші джерела підтвердили, що транспортування в Україну завершили цього тижня в умовах повної секретності. Сама операція тривала кілька місяців. Машини перевозили літаком до однієї з сусідніх країн", – пише видання.

Журналісти припускають, що зупинку робили в одному з двох логістичних центрів збору допомоги Україні: Польщі чи Словаччині. Через події в Судані транспорт трохи затримався, але Словенії вдалося завершити операцію цього тижня.

Новини за темою: Українські військові у Німеччині розпочали навчання на танках Abrams, – Пентагон

"Можна очікувати, що броньовики зіграють свою роль у великому весняному наступі, який готує Україна. За всіма ознаками, це буде лише за кілька тижнів. Зокрема, за допомогою союзників, а це аж 50 країн, включно зі Словенією, Україна зібрала достатньо броні, озброєння та техніки для дев’яти нових маневрених бригад", – говорять у медіа.

Водночас у Міністерстві оборони Словенії виданню відмовилися коментувати тип й обсяг військової допомоги, а рішення уряду щодо цього виду допомоги назвали непублічним.

У ЗМІ вважають запас ходу бронемашин досить великим: близько 600 кілометрів по дорозі та від 200 до 300 кілометрів – по бездоріжжю. Valuk є складовою частиною легкого піхотного батальйону, який країна посилила машинами JLTV Oshkosh зі словенською назвою Perun – нині використовують 38 й очікують на постачання ще 37.

Крім того, Словенія формує середню батальйонну групу з бронетехнікою 8x8, набагато потужнішою за легку з Valuk. Джерела видання стверджують, що тендери та відбір знаходяться на завершальній фазі. У словенській армії вже є перші компоненти цієї групи з абсолютно новими вантажівками, які вона отримала з Німеччини на заміну переданим Україні танкам і бронетранспортерам M80A.

До речі, для захисту від російської агресії Словенія наразі направила 28 танків M55S, 35 гусеничних броньованих машин M80A, 16 гаубиць M2A1, 20 машин HMMWV (хамві) й чимало іншого озброєння та техніки.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму