USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 1 5 5 0 (+810)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Українські військові у Німеччині розпочали навчання на танках Abrams, – Пентагон

Усього навчається 400 українців
Abrams
Abrams
Джерело: відкриті джерела

Близько 400 українських військових розпочали навчання на американських танках Abrams M1 в Німеччині. Про це повідомив речник Пентагону підполковник Гаррон Гарн, передає The New York Times.

Подробиці

Перша група, яка складається з майже 200 військовослужбовців, ще 26 травня розпочала загальновійськовий інструктаж у Графенворі та Хоенфельсі.

"Цей інструктаж включає базові солдатські завдання, такі як влучна стрільба та медичні навички, а також тренування на рівні взводу та роти, а згодом і більш масштабні навчання за участю батальйонів, які протистоять один одному", – розповів речник Пентагону.

Друга група, яка складається також з 200 українських військових, почали тренування щодо  того, як заправляти та обслуговувати танки, сказав полковник Гарн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що тренуватися українці будуть на 31-му танку Abrams, які прибули до Німеччини на початку цього місяця.

Очікується, що навчання в Німеччині триватиме близько 10 тижнів і буде зосереджено на тому, як керувати танками, як маневрувати ними у загальновійськовому бою та обслуговувати цю техніку.

Структура курсу буде аналогічна до попередньої американської програми навчання роботі на броньованих бойових машинах Bradley та Stryker, які були надані Україні на початку цього року.

Коли Україна отримає Abrams

Україна отримає танки Abrams на початку осені, тоді ж мають завершитися і програми тренування українських військових для роботи на них. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін. 

"Ми робимо все можливе, щоб пришвидшити постачання цих танків. За нашими прогнозами, це відбудеться на початку осені. Тим часом ми перемістили кілька танків на тренувальний полігон, щоб українці почали навчання. До того часу, коли навчання завершаться, танки будуть доступні для використання", – заявив Остін.

Разом з тим, на переконання очільника Пентагона, пришвидшити поставку танків не можна, оскільки дані терміни пояснюються тим, що американські військові не лише відправляють ці танки в Україну та готують українських військових для роботи на них, але і створюють інфраструктуру, яка буде підтримувати роботу цих танків, які є новою технікою для українців. Зокрема, ця техніка суттєво відрізняється за рахунок турбінного двигуна та інших достатньо складних систем. 

Байден оголосив про передачу Україні танків Abrams

Наприкінці січня під час пресконференції президент Джо Байден повідомив, що Сполучені Штати Америки передадуть Україні свої бойові танки Abrams M1 – йдеться про 31 одиницю. 

"Ми маємо намір допомогти Україні захистити свою територію та перейти в контрнаступ. Щоб звільнити країну, їм потрібно підвищити свої оборонно здатності... Сьогодні ми виділяємо понад 500 одиниць бронетехніки, а також я оголошую, що ми виділяємо 31 танк Abrams", – заявив він.

При цьому наголосив, що танки Abrams дуже складні в управлінні та експлуатації, тому потрібно навчати персонал та забезпечити матеріально-технічне обслуговування.

"Ми будемо навчати українських військових цьому і якомога швидше почнемо це робити. Щоб поставити танки на поле бою, знадобиться час і потрібно докласти зусиль, щоб українські військові були готові до їх експлуатації", – додав американський лідер.

Reuters та AP із посиланням на американських високопосадовців писали, що прибуття техніки може зайняти місяці. Втім пізніше в США заявили, що можуть прискорити постачання танків Abrams в Україну. Це можливо, якщо Пентагон відправить старішу модель Abrams – M1A1, пише Associated Press.

За словами чиновників, українським військам буде легше навчитися використовувати і обслуговувати цю модель танка. Мета, про яку говорять зараз, – доставити 70-тонні бойові машини у зону бойових дій за вісім-десять місяців.

Підкреслимо, що спочатку Пентагон планував відправити до України 31 новітній M1A2 Abrams. Однак його виробництво та доставка могли тривати рік або два. А тому рішення було змінено і в Україну буде направлено старішу версію – M1A1. 

Згодом речник Пентагона генерал Патрік Райдер повідомив, що танки М1 Abrams для ЗСУ планують передати до кінця 2023-го року.

Водночас він заявив, що Сполучені Штати планують доправити до Німеччини танки Abrams для навчання українських військових. Вони дещо відрізнятимуться від основних, які використовуватимуть українці безпосередньо на фронті. 

Характеристики Abrams

Як і Leopard 2, американський танк Abrams є легендарним та певним символом армії Сполучених Штатів Америки.

Це захищений та рухливий танк з потужним озброєнням. Зокрема, саме на ньому вперше була використана композитна багатошарова броня типу Chobham.

Висока захищеність машини спричинила й зростання ваги, яка становить 66,8 тонни.

Інші характеристики Abrams:

  • Екіпаж: 4 людини;
  • Двигун: 1500 к. с;
  • Калібр гармати: 120 мм;
  • Максимальна швидкість: 68 км/год.
  • Вартість од: 6,21 млн доларів.

Ці танки постійно оновлюються здебільшого шляхом ще більшого посилення бронювання та додавання нових цифрових систем. Abrams пройшов війну у Перській затоці, Іраку та Афганістані.

За досвідом другої війни в Іраку на танк вже почали встановлювати спеціальні комплекти для боїв у місті, додали кулеметний бойовий модуль з дистанційним керуванням, додатково захистили деякі вузли та агрегати від вогню із засідок.

Новини за темою: В Україні створюють нові військові частини, очікуючи поставок танків, – Наєв

А найсучаснішою серійною версією є M1A2 SEPv3, яка отримала можливість використовувати снаряди повітряного підриву, комплект броні нового покоління NGAP, оновлення обладнання зв’язку та програмного забезпечення, включно з інтеграцією в автоматизовану систему управління військами. Також було полегшено технічне обслуговування. На цю ж машину встановлюється комплекс активного захисту Trophy, призначений для знищення ворожих снарядів на підльоті.

Тобто за рівнем своєї технічної оснащеності Abrams зараз випереджає будь-який танк армії РФ на покоління. Крім того, General Dynamics, яка зараз оновлює та виробляє танк, анонсувала у листопаді прем’єру нової версії машини.

Читайте також:
Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023, - Гаврилюк Понад 3,5 тисячі авіабомб скинули росіяни по Україні за 77 діб цього року, що у 16 разів більше порівняно з 2023, - Гаврилюк
За перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021 За перші два місяці 2024 року в Україні діагноз ПТСР встановили майже такій же кількості пацієнтів, як за весь 2021
Польща та Німеччина об'єднуються в бронетанкову коаліцію, щоб підтримати Україну Польща та Німеччина об'єднуються в бронетанкову коаліцію, щоб підтримати Україну
Новим спікером Повітряних сил став Ілля Євлаш Новим спікером Повітряних сил став Ілля Євлаш