USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Уряд скасував обмеження розміру націнки при закупівлях Міноборони: Що відомо

Реалізація постанови матиме наслідком збільшення витрат з державного бюджету
закупівлі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

При закупівлі товарів та послуг оборонного призначення націнка вітчизняних виробників не обмежуватиметься 1% витрат на придбання комплектувальних виробів та обладнання в інших суб’єктів господарювання та 30% власних витрат. Відповідну постанову Кабінет міністрів прийняв 11 липня.

Як зазначається у висновку Міністерства фінансів до документа внесення змін до урядової постанови №1275 на період дії воєнного стану передбачає скасування застосування наступних норм:

  • положення щодо здійснення контролю за цільовим використанням коштів;
  • положення щодо визначення ціни державного контракту;
  • положення щодо визначення розміру прибутку для вітчизняних виробників у складі ціни.

В Міністерстві фінансів наголошують, що реалізація постанови матиме наслідком збільшення витрат з державного бюджету. На скільки саме – відомству невідомо, оскільки Міноборони відповідних розрахунків не надало.

Новини за темою: Павло Бабій, якого звільнили через закупівлю барабанів в укриття, отримав іншу посаду

За відповідною бюджетною програмою на витрати Міноборони з "закупівлі, модернізації та ремонту озброєння, військової техніки" у 2023 році передбачено 389,9 млрд грн.

Що стосується скасування граничного рівня прибутку для вітчизняних виробників, то у висновках міністр фінансів Сергій Марченко вказує наступне: "Реалізація зазначеної норми призведе до здорожчання товарів, робіт і послуг оборонного призначення, збільшення вартості державних контрактів та видатків на оборонні закупівлі або зменшення обсягу закупівель продукції.

Проєкт акта не вирішує проблемних питань своєчасної поставки продукції оборонного призначення у війська, а лише створює сприятливі фінансові умови для виробників".

Корупційні скандали

Зокрема, у січні в мережі з'явилися публікації документів Міноборони, за якими відомство закуповувало продукти вдвічі-втричі вищі за ринкові. Унаслідок кількох розкритих злочинних схем деяких чиновників було звільнено, а кільком особам висунули обвинувачення і навіть обрали запобіжний захід у вигляді арешту.

Пізніше Олексій Резніков пообіцяв проведення внутрішньої перевірки та покарання винних і реформувати систему харчування в армії.

Також відомство оприлюднило додатки до договорів про вартість послуг з організації харчування ЗСУ, а також ціни на продукти в каталозі, які закуповують постачальники.

Крім того, повідомлялося, що правоохоронці оголосили підозру посадовцю Міністерства оборони України, оскільки вважають його причетним до розкрадання 5 млн гривень під час будівництва казарм для ЗСУ.

Читайте також:
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео
Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу Водії, механіки та оператори дронів: В Міноборони розповіли, які вакансії є найпопулярнішими в центрах рекрутингу
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень