USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

В Міноборони розпочалися перевірки оборонних закупівель та якості палива

А при Генштабі ЗСУ створений окремий підрозділ із запобігання корупції
Резников _1
Джерело: Уніан

Головна інспекція Міноборони перевіряє сигнали, які стосуються можливих зловживань – зокрема і якості паливо-мастильних матеріалів. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. 

За його словами, принципове питання: встановити – має місце чиясь помилка, зловживання чи свідома диверсія.

"В будь-якому випадку – винні мають нести відповідальність. Причину встановлять правоохоронні органи, з якими ми перебуваємо у тісній взаємодії", – додав він

Інших подробиць глава оборонного відомства не розповів. Чого саме будуть стосуватись перевірки, міністр не вказав. 

В той же час при Генеральному штабі Збройних сил України створено окремий підрозділ із запобігання корупції. Про новий антикорупційний підрозділ розповів глава Національного агентства із запобігання корупції Олександр Новіков.

За його словами, робота в Міноборони із запобігання проводилася неналежним чином, а антикорупційне управління у структурі міністерства не повною мірою брало участь в аналізі закупівель і перевірки контрагентів міністерства. Тому НАЗК рекомендувало створити відповідний антикорупційний орган. Станом на зараз підрозділ вже створений і доукомплектовується. 

До питання аудиту закупівель у Міноборони повернувся і комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки. За словами представника президента у Верховній Раді, члена комітету Федора Веніславського, минулого року міністерству було дозволено самостійно без парламентського контролю здійснювати закупівлі.
 
"Після медійного скандалу, наскільки він обґрунтований, питання ще дуже дискусійне, але після нього і після виникнення сумнівів у суспільства про те, що гіпотетично можуть мати місце якісь зловживання, ми вирішили повернутися до аудиту оборонних закупівель", – відзначив він. 

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

Все почалося з публікації в січні документів Міноборони, за якими відомство закуповувало продукти у два-три рази вище ринкових. В результаті декількох розкритих злочинних схем деяких чиновників було звільнено, а декільком особам пред'явили обвинувачення і навіть обрали запобіжний захід у вигляді арешту.  

В тому ж таки парламентському комітеті з питань нацбезпеки вже розглядалося питання щодо обставин закупівель Міністерством оборони України послуг з організації харчування військовослужбовців. Тоді нардепи прийшли до висновку, що контракт про закупівлю продуктів для ЗСУ містить некоректну інформацію.

Олексій Резніков пообіцяв проведення внутрішньої перевірки і покарання винних осіб та реформувати систему харчування в армії.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні у форматі застосунку: Як він працюватиме
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень