USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Уряд Грузії не погоджує своїй президентці закордонні поїздки: В чому причина?

Глава Грузії планувала серію візитів, зокрема, до країн ЄС
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі

Джерело: CNN

Уряд Грузії не погодив президентці країни Саломе Зурабішвілі робочі поїздки за кордон. Представники уряду аргументують своє рішення тим, що, згідно з Конституцією, зовнішня політика є прерогативою уряду. Про це пишуть тамтешні ЗМІ.

Так, першу поїздку президентки було заплановано на 31 серпня в Берлін. Планувалася зустріч з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Щодо цього візиту адміністрація Зурабішвілі 12 липня звернулася до уряду, але її заявку відхилили.

Президентці також відмовили в поїздках з робочими та офіційними візитами до України, Швейцарії, Болгарії, Польщі, Бельгії, Данії, ОАЕ, Чехії та Ізраїлю.

Уряд наголошує, що, згідно з Конституцією Грузії, здійснення зовнішньої політики є прерогативою уряду, а президент здійснює "представницькі повноваження" у зовнішніх відносинах тільки за згодою уряду.

"Відповідно до підпункту "а" пункту 1 статті 52 Конституції Грузії, президент здійснює представницькі повноваження у зовнішніх відносинах тільки за згодою уряду Грузії, оскільки відповідно до першого пункту статті 54 Конституції, здійснення зовнішньої політики країни є повноваженням уряду Грузії", – наголошується в інформації.

Різні погляди на проблеми: Що відбувається у Грузії?

Все почалось 15 травня. Тоді влада Грузії видала дозвіл російській авіакомпанії "Азімут" на відновлення регулярних рейсів до Тбілісі. Зокрема, авіакомпанія Georgian Airways отримала дозвіл від Агентства цивільної авіації Грузії на пряме авіасполучення з Росією. Перший рейс відбувся 20 травня і триватиме з частотою сім разів на тиждень.

Тим часом президентка Саломе Зурабішвілі, яка має обмежені повноваження і чия позиція ще не означає позицію офіційного Тбілісі, рішення Путіна засудила.

"Чергова російська провокація! Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприйнятні, поки Росія продовжує агресію в Україні та окупує нашу територію", – написала вона у Twitter.

Теги: Грузія
Читайте також:
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про "іноагентів" у Грузії
У Тбілісі під час протестів проти закону про У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції