USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українці вірять у повернення всіх територій та не бажають компромісів заради завершення війни: Дослідження

Лише 6% опитаних погоджуються заради завершення війни надати окупованим територіям автономію в складі України
українці

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Більшість українців (89%) не сумніваються у поверненні під контроль України всіх тимчасово окупованих територій. Також громадяни одностайні, що заради завершення війни Україна не повинна йти на жодні компроміси. Про це свідчить опитування "Післявоєнне майбутнє України", проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень (ХІСД) у листопаді 2022 року.

Якою має бути перемога

89% не має жодних сумнівів щодо повернення всіх тимчасово окупованих територій. Загалом 95% вважають це можливим. Як зазначають автори дослідження, такі настрої жодним чином не залежать від статі, віку, місця проживання респондентів.

78% опитаних вважають, що Україна не має йти на жодні компроміси заради завершення війни – ані щодо втрати територій, ані відмови від членства в НАТО чи європейської інтеграції.

Джерело: ХІСД

Лише 6% погоджуються заради завершення війни надати окупованим територіям автономію в складі України. Ще 4% готові відмовитися від членства України в НАТО. 

Надання окупованим територіям спеціального статусу (автономії) у складі України

Перемогою у війні над російським агресором більшість українців (57%) вважатиме повернення до кордонів 1991 року. Для помітної кількості респондентів (21%) перемогою у війні стане визнане лідерство України в Східній Європі.

Більшість українців (84%) сприймають окупацію Криму частиною війни, тому вважають повернення півострова складовою перемоги.

Ставлення до громадян на окупованих територіях

85% респондентів вважає, що з жителями тимчасово окупованих територій варто зберігати зв’язок.

Як зауважують автори дослідження, загалом ставлення до російського громадянства жителів тимчасово окупованих територій є досить толерантним. Значна частина опитаних не визнає це громадянством і відповідно пропонує ігнорувати ці "папірці".

Джерело: ХІСД

Багато хто готовий виправдовувати отримання російських паспортів, якщо це робилось вимушено, заради виживання в умовах окупації. 

14% вважає це злочином, який передбачає покарання. 

Колабораціонізм

Понад половини учасників опитування відповіли, що кримінальну відповідальність мають понести учасники незаконних збройних формувань, особливо ті, хто вчинив тяжкі злочини, а також керівники та співробітники окупаційних органів.

Джерело: ХІСД

І лише 28% респондентів вважають, що варто покарати пересічних громадян, які співпрацювали під час окупації з місцевою владою.

Післявоєнне порозуміння

Респонденти в цілому досить позитивно оцінюють перспективи післявоєнного громадського порозуміння між різними групами українців.

67% вважають, що дуже добрими та добрими будуть стосунки між військовими та цивільними, 58% – між переселенцями та місцевими, 55% – між мігрантами в інші країни та тими, хто залишився в Україні.

Джерело: ХІСД

Найбільші побоювання щодо можливих конфліктів існують на мовному ґрунті, але навіть в цьому випадку 82% опитаних зазначають, що стосунки між україномовними та російськомовними залишаться добрими або принаймні задовільними.

За інформацією авторів дослідження, протягом листопада 2022 року вони провели інтерв’ю з 3018 респондентами в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій. 

Статистична похибка з ймовірністю 0,95 не перевищує 2% для одномірних розподілів усіх опитаних.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка