USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українських підприємців за порушення правил експорту зерна на пів року позбавлятимуть верифікації

За порушення підприємство може бути виключене з переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу
Судно зерно
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Підприємців за порушення правил експорту агропродукції до деяких країн Європейського Союзу на шість місяців позбавлятимуть права верифікації, повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський.

Він під час онлайн-зустрічі з міністром сільського господарства й продовольства Республіки Болгарія Кирилом Ватевим поінформував, що український уряд ухвалив постанову, якою удосконалив правила експорту окремих видів сільгосппродукції для запобігання зловживанням.

"Відтепер підприємство може бути виключене з переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн", – наводить пресслужба слова міністра агрополітики.

Там пояснили й навели приклади, що якщо згідно з документами соняшник їхав до Греції, але його було продано в Болгарії, то підприємця буде виключено з переліку верифікованих суб'єктів агропромислового комплексу. Повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб'єктів зможе не раніше ніж через шість місяців після виключення.

Ватев підтримав рішення українського уряду, зазначивши, що воно сприятиме ефективній співпраці між країнами. Міністри домовилися відстежувати дотримання перевізниками правил і контролювати переміщення сільгосппродукції до Болгарії.

Новини за темою: Україна підтвердила початок переговорів із Польщею про експортні ліцензії

Нагадаємо, східні країни Європейського Союзу вимагають від ЄС запровадити імпортне мито на українське зерно, посилаючись на "недобросовісну конкуренцію". П'ять країн, які підписали угоду, входять до шести держав – членів ЄС, які виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм необхідно, що є ключем до європейської продовольчої безпеки та стратегічного суверенітету ЄС, заявили міністри.

При цьому за дев’ять місяців 2023 року ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд гривень – понад 20% від загальної кількості. БЕБ проаналізувало експорт операції та встановило, що одним з найпоширеніших методів чорного експорту зерна є використання ризикових підприємств. Вони заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку. У Бюро економічної безпеки пояснили, що аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, які зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
З порту З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни