USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни

Починаючи з серпня 2023 року, понад 36 млн т вантажів вдалося експортувати українським морським коридором
CAPTAIN LEONIDAS
Судно CAPTAIN LEONIDAS
Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Порт "Південний" покинуло судно, на борту якого знаходиться рекордний обсяг вантажів за період від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Мова йде про CAPTAIN LEONIDAS під прапором Панами, повідомили в пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Рекордні 195,7 тисячі тонн на одному судні експортували з порту "Південний", - зазначили у відомстві.

Довжина цього судна становить 300 метрів, ширина – 50 метрів, а дедвейт – понад 203 тисячі тонн.

Загалом станом на 6 квітня, починаючи з серпня 2023 року, понад 36 мільйонів тонн вантажів вдалося експортувати українським морським коридором. Це вище за показники "Зернової ініціативи" за рік її існування.

"Українським коридором пройшло вже 1 тис. 286 суден, які експортували 25 мільйонів тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи. Зараз підхід до портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" очікують 135 суден, які мають експортувати 4 мільйони тонн вантажів", - додали в міністерстві.

Новини за темою: Румунія модернізує свій порт для більшого завантаження зерна з України

Прорив морської блокади

Зазначимо, торік у вересні три кораблі з продукцією українських металургів уперше від початку повномасштабної війни прорвали морську блокаду України, яку влаштувала Росія.

Тоді з портів "Одеса" та "Південний" вийшли судна Primus, Anna Tereza та Ocean Courtesy. Ці судна стали, відповідно, другим, третім та четвертим кораблями, яким вдалося вийти з українських портів після припинення дії "зернової угоди".

На борту деблокованих суден була продукція українських металургів та гірників, яку виготовили ще до початку повномасштабної війни. Це понад 76 тисяч тонн металопрокату виробництва комбінатів "Азовсталь", "Запоріжсталь", "Каметсталь" та "АрселорМіттал Кривий Ріг", а також 172 тисячі тонн залізорудного концентрату, виробленого на ГЗК Групи "Метінвест". 

Пізніше в жовтні 2023 року ще три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Одещини "Чорноморськ" та "Південний". А ще п'ять нових суден прямували до портів на завантаження.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки принагідно зауважував, що обравши Одесу однією з головних цілей для авіаударів, росіяни намагаються зірвати функціонування морського коридору, створеного ВМС України після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи.

І все-таки попри певне просідання, серед експорту товарів України найкращі показники у 2023 році мав сільгоспсектор та продаж металу. Протягом січня – липня минулого року загальний обсяг експорту з України склав 30,3 млрд доларів, що на 8% менше, ніж за аналогічний період 2022 року. 

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів