USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Пʼять країн ЄС просять ввести мито на імпорт українського зерна, – ЗМІ

Європейську комісію також закликають перевірити, чи відповідають українські правила виробництва сільськогосподарської продукції стандартам Євросоюзу
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Східні країни Європейського Союзу вимагають від ЄС запровадити імпортне мито на українське зерно, посилаючись на "недобросовісну конкуренцію". Про це передає Reuters із посиланням на Міністерство сільського господарства Угорщини.

"У міністерстві повідомили, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини надіслали лист до Європейської комісії з проханням про застосування заходів, заявивши, що дешевша сільськогосподарська продукція з України поглинає їхні експортні ринки", – йдеться у матеріалі.

П'ять країн, які підписали угоду, входять до шести держав – членів ЄС, які виробляють значно більше пшениці та кукурудзи, ніж їм необхідно, що є ключем до європейської продовольчої безпеки та стратегічного суверенітету ЄС, заявили міністри.

"Ось чому Брюсселю необхідно запровадити заходи, які захистять ринки держав-членів, які межують з Україною, і водночас допоможуть їм використати їхній експортний потенціал повною мірою. Одним із таких заходів може бути запровадження імпортних мит на найбільш чутливі сільськогосподарські продукти", – цитують у виданні лист, підписаний міністрами, серед яких і міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

За словами міністрів, більші розміри українських фермерських господарств роблять експорт зерна з України дешевшим, і це витісняє фермерів з ЄС з їхніх традиційних експортних ринків.

Вони стверджують, що фермери їхніх країн "зазнали значних збитків" після того, як минулого року Європейський Союз призупинив імпортні квоти та мита на зерно з України. Чиновники закликають Європейську комісію перевірити, чи відповідають українські правила виробництва стандартам Євросоюзу.

Зазначається, що скарги були адресовані єврокомісару з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу та комісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському.

Раніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський заявив, що заборона на імпорт українського зерна до його країни буде діяти, поки не будуть розроблені відповідні правила на рівні Європейського Союзу.

Читайте також:
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук
Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні Посли Євросоюзу погодили відправку заморожених російських активів Україні
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок