USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна підтвердила початок переговорів із Польщею про експортні ліцензії

Запровадження ліцензування дозволить експортувати деякі обсяги продукції після проходження відповідної процедури
товарний експорт

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Мінагрополітики підтвердили, що почали технічні переговори з Польщею щодо експортних ліцензій, про які раніше заявляв міністр сільського господарства Польщі. Україна вбачає в цьому "позитивний крок" до лібералізації торгівлі на тлі запровадженого ембарго, сказав в ефірі телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, запровадження ліцензування дозволить експортувати деякі обсяги продукції після проходження відповідної процедури.

"Якщо порівняти з теперішньою ситуацією, коли діє польське ембарго на українську продукцію, – це був би позитивний крок налаштування взаємної торгівлі між країнами. А ліцензування не передбачає запровадження квот на обсяг продукції. Тобто це дасть змогу просто прослідковувати обсяги експорту, але не безпосередньо обмежувати його", – зазначив Висоцький.

Що передувало?

Днями польський міністр сільського господарства Чеслав Сєкерський заявив, що сертифікати, створені за зразком тих, які Румунія та Болгарія погодили з Україною, обмежать надмірний приплив товарів до Польщі та допоможуть припинити торгову суперечку між Варшавою та Києвом.

"Наші експерти з Міністерства сільського господарства спілкуватимуться з фахівцями Мінагрополітики України і обговорюватимуть продукт за продуктом. Будуть ліцензії, в яких вкажуть обсяги експорту, а також в цих ліцензіях буде запис про одержувача, куди йде товар. Хочемо це трохи формалізувати, але це також впорядкувало б торговельні потоки", – пояснив міністр.

Сєкерський зауважив, що початок переговорів наразі не означає скасування ембарго, яке поки залишатиметься в силі.

Новини за темою: Українські експортери агропродукції залишили за кордоном 3 млрд доларів виручки з початку війни

Також раніше ми повідомляли, що з початком російської агресії на території України суттєво змінилася географія експорту. Якщо в довоєнний 2021 рік частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, то за результатами 10 місяців 2023-го – вже 59%.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям