USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські війська зберегли свої позиції в районі Кринок Херсонської області, – ISW

Окупанти використовують хімічну зброю проти бійців ЗСУ в районі Кринок
ЗСУ
Українські військові продовжують стримувати ворога на лінії фронту
Джерело: Володимир Зеленський

Українські війська продовжували позиційні бої на Куп'янському напрямку, в районі Роботиного Запорізької області та зберегли свої позиції в районі Кринок Херсонської області. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Луганська область

В інституті вивчення війни побачили, що російські війська підтвердили поступ у районі Куп'янська та Кремінної. Відео з геолокацією, опубліковане 23 грудня, показує, що російські війська досягли незначних успіхів у північній Синьківці (на північний схід від Куп'янська) та на південь від Діброви (на південний захід від Кремінної).

Російські та українські війська продовжували позиційні бої на Куп'янському напрямку в районі Синьківки, озера Лиман (на північний захід від Синьківки) та Іванівки, а також на захід від Кремінної в районі Житлівки, Тернів, Торського та Серебрянського лісництва.

Донецька область

За даними ISW, російські війська трохи просунулися на північний схід від Бахмута. Відео з геолокацією, опубліковане 23 грудня, показує, що російські війська просунулися на південний захід від Спірного.

Російські джерела стверджували, що російські війська увійшли до околиць Богданівки (на північний захід від Бахмута). Українське джерело заявило, що українські війська відступили з деяких позицій біля залізниці біля Кліщіївки. Українські та російські джерела зазначили, що позиційні бої відбулися на північний захід та південний захід від Бахмута біля Андріївки.

Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої відбулися на північний захід від Авдіївки в районі Новобахмутівки, Новокалинового та Степового та на південний захід від Авдіївки в районі Сєверного, Первомайського та Невельського.

Російські війська трохи просунулися на південний захід від Донецька. Відео з геолокацією, опубліковане 22 грудня, показує, що російські війська трохи просунулися на південний схід від Новомихайлівки.

Новини за темою: ЗСУ згортають деякі військові операції через брак снарядів, – Тарнавський

Південь

В ISW виявили, що 23 грудня російські війська безуспішно атакували на захід від Старомайорського (на південь від Великої Новосілки), але підтверджених змін на лінії фронту в районі кордону Донецької та Запорізької областей не було.

23 грудня російські та українські війська продовжували позиційні бої в районі Роботиного, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Повідомляється, що російські війська атакували вздовж лінії Копані – Роботине – Новопрокоповка – Вербове на південь та схід від Роботиного, а також атакували в районі Новопокровки (на північний схід від Роботиного).

Нещодавно російські війська трохи просунулися на лівому березі Дніпра на Херсонщині. Відео з геолокацією, опубліковане 23 грудня, показує, що російські війська просунулися у західній частині Кринок на східному березі. Українські війська зберегли свої позиції у районі Кринок, де продовжуються позиційні бої.

Окупанти використовують хімічну зброю проти бійців ЗСУ в районі Кринок

Російські окупанти навмисно використовують проти українських захисників хімічну зброю в Херсонській області в районі Кринок. "Вояки" 810-ї бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ відкрито хизуються такою "радикальною зміною тактики".

В публікації зазначається, що морпіхи цієї бригади ЧФ РФ підтвердили використання хімзброї проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія.

"22 грудня 810-та ОМСБр опублікувала у своєму Telegram-каналі великий пост, де детально описала "радикальну зміну тактики", яку бригада застосовує проти українських сил у Кринках (на східному березі Херсонської області)", – йдеться в звіті експертів.

Серед іншого, у дописі стверджується, що підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади ЧФ РФ здійснили ротацію в районі Кринок та застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 з безпілотників" на позиції ЗСУ, щоб змусити українських бійців вийти з укріплень та піддати їх обстрілу з різних видів зброї.

Крім того, 810-та ОМСБр росіян також опублікувала кадри в мережі, на яких, очевидно, видно таке скидання К-51 на українську позицію, імовірно в Кринках. Аналітики звертають увагу, що аерозольні гранати К-51 наповнені подразнюючим газом CS (2-хлорбензальмалононітрил), різновидом сльозогінного газу, який використовується для боротьби з масовими заворушеннями (також відомий як агент контролю заворушень RCA).

Конвенція про заборону хімічної зброї (CWC) забороняє використання RCA як методу ведення війни, і Росія є державою-учасницею CWC з 1997 року, нагадують в Інституті вивчення війни.

ЗСУ знищили вже більше ніж 353 тисячі окупантів

Протягом минулої доби, 23 грудня, українські військові ліквідували ще 800 російських терористів. З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила близько 353 190 одиниць особового складу.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 24.12.23 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 353 190 (+800) осіб ліквідовано;
  • танків – 5858 (+4) од.;
  • бойових броньованих машин – 10888 (+17) од.;
  • артилерійських систем - 8314 (+28) од.;
  • РСЗВ – 932 (+0) од.;
  • засоби ППО – 611 (+0) од.;
  • літаків - 327 (+0) од.;
  • гелікоптерів – 324 (+0) од.;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 6404 (+20) од.;
  • крилаті ракети – 1614 (+1) од.;
  • кораблі/катери – 22 (+0) од.;
  • підводні човни – 1 (+0) од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 11022 (+27) од.;
  • спеціальна техніка – 1229 (+6) од.

Нагадаємо, Сили оборони України ведуть важкі бої на кількох напрямках. Зокрема, днями ЗСУ контратакували в районі Авдіївки та продовжують утримувати позиції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.

Водночас останніми тижнями як українські війська, так і російські окупанти скаржаться на велику кількість щурів та мишей на передовій. Це стало ще однією проблемою на фронті.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням