USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські пілоти з наступного тижня розпочнуть навчання на F-16 у США

Курс для українців може бути прискорений
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Наступного тижня українські пілоти почнуть навчатися польотам на винищувачі F-16 на базі ВПС Національної гвардії в Тусконі, штат Аризона. Про це повідомляє видання Politico з посиланням на американських військових високопосадовців.

За даними видання, невелика група українців прибула до США ще минулого місяця. Вони пройшли курси англійської мови на авіабазі Лекленд у Техасі, склали свій перший іспит на знання англійської мови та прямують на базу національної гвардії Морріс в Арізоні.

Там вони тренуватимуться зі 162-м крилом, головним центром підготовки F-16 для ВПС. Пілоти спочатку навчаться основам керування F-16 у класі та на тренажерах, а потім перейдуть до керування реальними реактивними літаками, як це типово для будь-якої програми підготовки пілотів ВПС.

Однак курс може бути прискорений через нагальну потребу повернути їх на поле бою.

Зазначимо, що наразі 11 країн підписалися на допомогу в навчанні українських пілотів, а Нідерланди, Данія та Бельгія нададуть літаки. Під час прес-конференції в Брюсселі на початку цього тижня міністр оборони Ллойд Остін заявив, що F-16 прибудуть на поле бою не раніше наступної весни.

Нагадаємо раніше Сполучені Штати Америки оголошували, що в жовтні на своїй території почнуть навчати українських пілотів керувати літаками F-16.

20 серпня під час візиту до Нідерландів президент Володимир Зеленський заявив, що ця країна передасть Україні 42 винищувачі F-16 після тренування українських пілотів та інженерів. Однак згодом прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що наразі держава має 42 літаки F-16, частину з них залучать до навчань українських пілотів у Данії та Румунії. І зауважив, що Україна отримає інші винищувачі, тож нідерландський очільник уряду не може назвати точну кількість F-16, яку зрештою передадуть із Нідерландів.

Данія також долучиться до "коаліції F-16" і надасть Україні 19 літаків. У данському Міноборони зазначили, що згодні передати винищувачі в тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Першу групу цих літаків країна відправить уже у 2023 році.

Перед рішенням Данії та Нідерландів передання винищувачів F-16 Україні та плани тренувати українських пілотів схвалили в США.

Напередодні стало відомо, що й Норвегія вирішила передати Україні винищувачі F-16. Цю інформацію телеканалу TV 2 підтвердили кілька джерел.

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти, інженери й техніки уже розпочали навчання на винищувачах F-16. Так, у Данії навчаються і пілоти, і авіатори. Планується кілька хвиль навчань.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську