USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Українець встановив рекорд країни в скелелазінні на швидкість

Трасу на швидкість Ткач подолав за 5.307 секунди, побивши попередній рекорд 5.48 секунди, який належав Ільчишину
Ткач
Джерело: Суспільне

Український скелелаз Ярослав Ткач встановив національний рекорд зі скелелазіння у змаганнях на швидкість. Сталося це у кваліфікації на етапі Кубка Європи в австрійському Інсбруку, інформує "Суспільне Спорт".

Так, 21-річний скелелаз став одним із восьми спортсменів у складі збірної України на етапі Кубка Європи в Австрії. Також на турнірі виступив володар попереднього рекорду України зі скелелазіння у змаганнях на швидкість – Григорій Ільчишин.

"Змагання в Інсбруку Ткач проводив як чинний чемпіон України, яким став у грудні 2022 року. У цьому статусі скелелаз найкращим серед українців пройшов кваліфікацію на трасі "Рекорд", висота якої складає 15 метрів. Саме у кваліфікаційному виступі спортсмен встановив новий рекорд України у цій дисципліні", – йдеться у повідомленні.

Трасу на швидкість Ткач подолав за 5.307 секунди, побивши попередній рекорд 5.48 секунди, який належав Григорію Ільчишину.

Однак у вирішальній спробі спортсмен став четвертим. Натомість у фіналі Ільчишин здобув перше місце у чоловічих змаганнях. Серед жінок у збірній України найкращий результат показала Аліна Щигарєва, яка виборола бронзу.

Хто такий Ярослав Ткач

Ярослав Ткач – скелелаз із Кропивницького. У 2022 році став бронзовим призером Всесвітніх ігор.

У 2018-му, 2019-му та 2020 роках став володарем Кубка України зі скелелазіння.

У 2021-му – здобув два срібла на етапах Кубках Європи зі скелелазіння на швидкість.

Новини за темою: Українська збірна виграла дебютну нагороду в першому в історії Суперфіналі Кубка світу з артистичного плавання

Що відомо про скелелазіння як вид спорту?

Скелелазіння – олімпійський вид спорту, який полягає у вільному лазінні (найчастіше – сходженню) по природному (скелі) або штучному (скеледром) рельєфу. Це самостійний вид спорту, який вийшов з альпінізму й нерозривно пов'язаний з ним.

Різниця між альпінізмом і скелелазінням у тому, що в останньому, як правило, є статичні точки опори – гаки, які забетовані у скелю, а в альпінізмі, навпаки, всі точки страхування – тимчасові, є лазіння з застосування спеціальних інструментів та додаткового спорядження для подолання маршруту, лише для страхування.

Скелелазіння є складнокоординаційним видом спорту, у якому фізична, технічна та ментальна складові мають приблизно однакову важливість.

Новини за темою: Беленюк: Українські спортсмени можуть виступити на Олімпіаді-2024. Розглядаються можливі варіанти
Читайте також:
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування! Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування!