USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна пішла назустріч польським перевізникам, щоб розблокувати пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ"

З 8 травня польські перевізники зможуть перевозити продукцію з будь-якої країни ЄС до України без відповідних дозволів та вимог
Вантажівки
Джерело: відкриті джерела

Україна тимчасово не вимагатиме в польських перевізників дозволу на перевезення до України товарів з будь-якої країни Євросоюзу. Таким чином Україна зі свого боку розблокувала рух пунктом пропуску та задовольнила головну претензію польських страйків на найбільшому пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ". Про це розповіли в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

"На цей час призупиняємо накладення штрафів. Окремо наголошу: з початку цього року "Укртрансбезпека" склала лише чотири таких постанови на польських перевізників", – зазначив Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Таким чином, з 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни Євросоюзу до України без відповідних дозволів та вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів.

Втім, в міністерстві зазначили, що перевезення до України з третіх країн ЄС не стосуються угоди між Києвом та Брюсселем про вантажні перевезення, і вони не двосторонні, тому потребують наявності дозволів. А тому міністерство надіслало лист до Єврокомісії, щоб та розʼяснила ситуацію.

Новини за темою: У ЄС досягли компромісу з п'ятьма країнами, які обмежили агроімпорт з України: Що вирішили

У відомстві також зазначили, що зараз понад п'ять тисяч вантажівок не можуть перетнути український найбільший пункт пропуску.

Протест проти української агропродукції 

Упродовж останніх декількох місяців польські аграрії проводили акції протесту, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн та вимагали реакції Міністерства сільського господарства та відставки самого Ковальчика.

Зокрема, 16 лютого 2023 року відбувся 48-годинний протест польських фермерів неподалік від пункту пропуску "Дорогуськ" (дорога з Києва на Хелм).

7 березня 2023 року польські фермери заблокували дорогу з України протестуючи проти імпорту продовольства. Причиною мітингу стало здешевлення цін на продовольство внаслідок збільшення його імпорту. Однією з причин називають неконтрольований імпорт з України.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні