USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Лівому березі Києва починають встановлювати електромагнітні замки в укриттях

Під час повітряної тривоги замки відмикаються автоматично
укриття у школах

Укриття в одній зі шкіл України

Джерело: Цензор.Нет

У столиці починають встановлювати електромагнітні замки в укриттях. Зокрема, на Лівому березі. Про це повідомляє "Київ 24".

Під час повітряної тривоги замки відмикаються автоматично. Якщо тривоги немає, то до укриття можна потрапити за допомогою пін-коду, який видає телеграм-бот "Бот-Укриття" (код змінюється кожної повітряної тривоги), або ж зв’язавшись з оператором, натиснувши дзвіночок.

КМВА повідомляє, що новітня електронна система доступу до укриттів вже пройшла тестування і готується до введення в експлуатацію. Перший дослідний такий пристрій інстальований в одній зі споруд цивільного захисту в Дарницькому районі столиці. Ця система має аж чотири незалежних варіанти відкриття дверей до сховища:

  • автоматично, коли в місті оголошується повітряна тривога;
  • дистанційно диспетчером через зв'язок переговорного пристрою;
  • фізичним "ключем" (на кшталт ключа до звичайного домофону);
  • через пін-код, який генерується в чат-боті Телеграм "Бомбосховища Києва".

Усі чотири варіанти працюють незалежно один від одного і забезпечують безперешкодний доступ за будь-яких умов. Навіть якщо вимкнеться постачання електрики – система резервно живиться своїм власним акумулятором. Вихід із закритого сховища безконтактний – достатньо піднести руку до сенсорної кнопки. Диспетчер має змогу не лише відчиняти двері і тримати голосовий зв’язок з відвідувачами сховища, а ще й контролювати справність системи. І разі виникнення несправностей чи технічних проблем диспетчер може оперативно викликати технічну підтримку для відновлення роботи обладнання.

Вінниця

Вінниця стане першим містом, де буде працювати система автоматичного відкриття дверей в укриттях після оголошення повітряної тривоги. Наразі її вже встановили та тестують у 10 навчальних закладах. Про це повідомили у пресслужбі обласної військової адміністрації в коментарі "Укрінформу".

"Наше місто стало першим у країні, де запроваджується система автоматичного відкриття укриттів. На сьогодні таку систему вже встановили у 10 навчальних закладах, де розташовані укриття. Це робиться, щоб був мінімізований вплив людського фактора", – повідомили там.

Тестування системи триватиме до 1 липня. Якщо вона працюватиме успішно, найближчим часом її встановлять ще у 10 укриттях, розташованих у комунальних закладах. А згодом – на всі входи в місця для тимчасового перебування під час повітряної тривоги.

Як працюють автоматичні укриття?

Система спрацьовує через кілька секунд після оголошення повітряної тривоги: замок відмикається автоматично, і двері залишаються відчиненими до закінчення тривоги.

Новини за темою: Розтратив 800 тисяч гривень на капремонті укриття: Прокуратура висунула підозру чиновнику РДА столиці

Після відбою через деякий час двері автоматично зачиняються. Якщо ж хтось в укритті в цей момент ще залишатиметься, громадяни зможуть відкрити двері зсередини самостійно, натиснувши кнопку.

Раніше 

Масові перевірки укриттів у Києві та по всій Україні почалися після загибелі людей біля зачиненого укриття. Під час повітряної тривоги вночі 1 червня люди в Деснянському районі Києва пішли до укриття, розташованого в місцевій поліклініці, але не змогли в нього потрапити.

Читайте також:
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
У Польщі планують розробити програму будівництва бомбосховищ У Польщі планують розробити програму будівництва бомбосховищ