USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Розтратив 800 тисяч гривень на капремонті укриття: Прокуратура висунула підозру чиновнику РДА столиці

Чиновник підписував акти виконаних робіт із завищеними цінами
укриття
Джерело: відкриті джерела

Столичний суд відсторонив від посади начальника Управління будівництва, архітектури та землекористування Святошинської РДА. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

За даними слідства посадовець підозрюється у розтраті 800 тис. грн бюджетних коштів, які виділялися на капітальний ремонт найпростішого укриття на території Святошинського району столиці.

"За даними слідства, підозрюваний підписав акти виконаних робіт з завищеними обсягами та вартістю", - йдеться у повідомленні.
 

Розбірки за київські укриття

1 липня президент України Володимир Зеленський звільнив чотирьох голів районних адміністрацій Києва. 

Так, президент звільнив відразу чотирьох голів районів Києва, а саме:

  • Сергія Коваленка – з посади очільника Подільської районної адміністрації;
  • Павла Бабія – з посади голови Дніпровської районної адміністрації;
  • Сергія Павловського – з посади голови Святошинської районної адміністрації;
  • Дмитра Ратнікова – з посади голови Деснянської районної адміністрації.

Також Зеленський звільнив голів адміністрацій у декількох областях, зокрема:

  • Тетяну Сизон звільнили з посади голови Конотопської районної державної адміністрації Сумської області;
  • Олександра Хомича – з посади голови Житомирської районної державної адміністрації;
  • Людмилу Мерзолюк – із посади голови Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області.

"Відповідно, щодо деяких областей та районів ухвалять кадрові рішення: як догани, так і звільнення керівників. На початку наступного тижня Кабінет міністрів запропонує укази на підпис президенту", – сказав прем'єрміністр України Денис Шмигаль

Крім того, глава держави призначив Ігоря Ковердягу головою Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області.

Що передувало?

27 червня Уряд погодив звільнення двох очільників районних держадміністрацій у Києві та звільнення ще двох виконувачів обов'язків голів РДА. Про це повідомила пресслужба уряду у Telegram.

Так, на засіданні уряд підтримав проєкт розпорядження про притягання до дисциплінарної відповідальності – догани оголосили:

  • міському голові Віталію Кличку;
  • начальнику Київської міської військової адміністрації Сергію Попку,
  • голові Голосіївської районної держадміністрації у Києві Сергію Садовому;
  • голові Оболонської РДА Кирилу Фесику;
  • голові Печерської РДА Наталії Кондрашовій;
  • голові Солом'янської РДА Ірині Чечотці;
  • першому заступникові голови Дарницької РДА Миколі Калашнику (в.о. голови цієї районної адміністрації);
  • першому заступникові голови Шевченківської РДА Олександру Поповцеву (в.о. голови цієї районної адміністрації).

Раніше

Президент України Володимир Зеленський доручив посилити кримінальну відповідальність за неналежне утримання укриттів та ненадання до них доступу. Про це йшлося в указі №353.

РНБО визнала незадовільною роботу із забезпечення готовності укриттів до їх використання за призначенням у містах Київ, Запоріжжя, Херсон, Чернігів, Харків, Миколаїв, Одеса, Суми, Дніпро, Конотоп, Біла Церква, а також у Запорізькій та Сумській областях, Житомирському районі Житомирської області, Білоцерківському районі Київської області та Конотопському районі Сумської області.

Тепер Кабмін, обласні та Київська міські військові адміністрації та органи місцевого самоврядування мають вжити невідкладних заходів для притягнення до дисциплінарної відповідальності керівних працівників та інших посадових осіб, що відповідають за утримання та експлуатацію укриттів у населених пунктах, де ситуація визнана незадовільною.

Перевірка укриттів у Києві

У Києві завершили перевірку всіх 4 тис. 665 укриттів. Результати виявилися невтішними, повідомляв міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін.

"Прийняв звіт роботи комісії по перевірці укриттів Києва за вчорашній день. Станом на 8:00 ранку сьогоднішнього дня комісія закінчила перевірку всіх 4655 укриттів Києва. Результати невтішні", – писав чиновник.

Згідно з перевіркою, вільно-доступними виявились менше половини укриттів – лише 44%. Ще 21% доступні протягом п'яти хвилин – зазвичай це чергові, які відкривають укриття по тривозі. При цьому тільки 15% придатні без суттєвих зауважень. Ще 50% технічно придатні, але їх треба доводити до ладу.

"На вихідних комісія працюватиме над зведенням даних та підготовкою звіту", – зазначив Камишін.

Укриття хочуть облаштувати автоматизованою системою

У Києві планують облаштувати укриття автоматизованою системою відкриття, а також встановити модульні залізобетонні об'єкти захисту. Про це інформувала пресслужба КМДА.

"У столиці планують оснастити близько трьох тисяч укриттів і сховищ автоматизованою системою відкриття, щоб доступ до укриттів під час повітряної тривоги був гарантованим", – йдеться в повідомленні адміністрації.

Крім того, планується придбати близько 200 модульних залізобетонних укриттів швидкого розгортання.

"Учора депутати на сесії ухвалили рішення про те, що на ремонт і облаштування укриттів цього року додатково спрямують 750 млн гривень. Також ми проведемо позапланову інвентаризацію наявних підвальних і цокольних приміщень, щоб ними, де це технічно можливо, доповнити фонд захисних споруд", – розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Зазначається, що кодові системи вже почали тестувати в Дарницькому районі. І далі їх запровадять у всьому місті.

Скандал з укриттями

Нагадаємо, столична прокуратура разом з поліцією розслідують кримінальне провадження за фактом розкрадання коштів, які виділялися на ремонт та облаштування укриттів, та споруд цивільного захисту.

Причиною масштабної перевірки укриттів стали трагічні події. У ніч проти 1 червня під час чергової атаки росіян серед трьох загиблих у Деснянському районі Києва була дружина містянина Ярослава. Укриття, до якого бігла родина, виявилося закритим.

У цей момент сталося падіння уламків, які, за словами очевидців, впали через 10 хвилин після сигналу повітряної тривоги. З дитиною все добре, а жінка – загинула.

Згодом після цього президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій, зокрема, розглянули ситуацію щодо укриттів. Глава держави доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десяти днів. Голові МВС Ігорю Клименку доручено зробити те ж саме, але по Україні.

Читайте також:
Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами Розрив яєчка та проблеми з ногою: У Києві однолітки побили хлопчика з особливими потребами
Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані Працівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції влаштував скандал з бізнесменом у дорогому київському ресторані
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві