USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У США двох громадян можуть засудити 45 років за спробу продати іранську нафту в обхід санкцій

Зловмисники планували купити нафту в Ірану, приховати її походження, а потім продати нафтопереробному заводу в Китаї
Нафта
Джерело: відкриті джерела

У США двох громадян визнали винними у спробі продати іранську нафту в обхід санкцій, а також у змові з метою відмивання грошей, заявило Міністерство юстиції США. Про це повідомляє Reuters.

42-річному Чжен Вану і 42-річному Деніелу Рею Лейну загрожує максимальне покарання у вигляді 45 років ув'язнення. Вони планували купити нафту в Ірану, приховати її походження, а потім продати нафтопереробному заводу в Китаї.

Лейн був президентом приватної компанії Stack Royalties, що базується в Техасі – фірма займається продажем прав на нафтові та газові родовища інвестиційним фондам і групам приватних інвесторів.

Адвокат Лейна, Пол Хетцнекер повідомив агентству Reuters, що в основі справи лежать дії урядових агентів під прикриттям, які пропонували Лейну "мільйони доларів прибутку", якщо він візьме участь у схемі, після того, як він спочатку відмовився.

"Це обурливий приклад перевищення повноважень урядом", - заявив Хетцнекер, пообіцявши оскаржити вирок.

Звинувачення Вану та Лейну разом з трьома іншими особами були висунуті у 2020 році. Двоє співучасників змови відтоді визнали свою провину, як свідчать судові записи.

"Міністерство юстиції не буде миритися з тими, хто порушує санкції США і ставить під загрозу нашу національну безпеку заради особистої вигоди", - заявив керівник відділу національної безпеки Міністерства юстиції Метт Олсен.

Китай є єдиним у світі великим імпортером іранської нафти, попри санкції, які колишній президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку запровадив на експорт нафти з Тегерана у 2018 році після виходу США з ядерної угоди.

Оголошення вироку заплановано на 29 лютого 2024 року.

Нафтові санкції не заважають Росії фінансувати війну

Раніше повідомлялося, що західні санкції стосовно експорту російської нафти не можуть позбавити Кремль доходів для фінансування війни в Україні. Це означає, що ці заходи не досягають однієї зі своїх основних цілей.

Валові доходи РФ від трьох основних податкових джерел нафтодоларів майже подвоїлися в період із квітня по жовтень, склавши минулого місяця понад 13 млрд доларів, як показують розрахунки Bloomberg, засновані на даних міністерства фінансів. Жовтневі прибутки перевищили прибутки за будь-який окремий місяць 2021 року, до того як вторгнення в Україну викликало безпрецедентну волатильність експорту.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі