USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У разі блекаутів український бізнес зможе імпортувати електроенергію

Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Бізнес в Україні отримав можливість імпортувати електроенергію, щоб забезпечити стабільну роботу в разі виникнення дефіциту в енергосистемі, наприклад, під час блекаутів. Про це зазначили в пресслужбі Міністерства економіки України.

Щоб допомогти вітчизняному бізнесу стабільно працювати в разі виникнення дефіциту електроенергії, уряд забезпечив можливість її імпортувати з сусідніх країн – Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі.

"Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови. Цієї зими залишається ризик продовження енергетичного терору з боку Росії. Агресор знову намагатиметься завдати нам удару, знищуючи об'єкти енергетичної інфраструктури", – сказала міністерка економіки Юлії Свириденко.

До споживачів можуть тільки застосувати спеціальні графіки аварійних відключень, які можуть ввести для запобігання системній аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Можливість імпортувати електроенергію мають непобутові споживачі. Необхідний обсяг імпорту для уникнення відключень повинен складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді (година) у жовтні – квітні та 30% відповідно у травні – вересні.

Єдина європейська енергосистема

Днями ENTSO-E поінформувало про успішне завершення проєкту синхронізації української та європейської енергосистем. Про це вказано на сайті мережі операторів континентальної Європи ENTSO-E.

"Оператори системи передачі континентальної Європи раді повідомити, що "Укренерго", український системний оператор, досягло відповідності ключовим технічним вимогам, необхідним для забезпечення постійного з'єднання між енергосистемами континентальної Європи й України", – йдеться у повідомленні.

Екстрена синхронізація з європейською енергосистемою відбулася 16 березня 2022 року, і відтоді "Укренерго" докладало надзвичайних зусиль у складних умовах воєнного часу, щоб досягти повної відповідності операційним правилам.

Стан української енергосистеми

Нині обмеження електроенергії не застосовують у жодній з областей України, а електроенергії, яку виробляють українські станції, достатньо для покриття потреб споживачів.

"Енергосистема збалансована. Дефіциту електроенергії минулої доби не зафіксовано. Не передбачено і на поточну добу. Електроенергії, яку виробляють наші станції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів", – кажуть енергетики.

Також у відомстві додають, що в аварійний короткостроковий ремонт вийшли два блоки ТЕС. Є також резерв, який може бути використаний у разі потреби.

Однак напередодні українців просили заощаджувати використання електроенергії.

Новини за темою: Три рівні захисту. Як взимку захищатимуть критичну інфраструктуру в Україні від ракетних ударів РФ
 
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла