USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

У НАТО припускають, що Україна може стати членом альянсу, поступившись частиною своєї території

Українська сторона вже відповіла
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Глава канцелярії НАТО Стіан Єнсен припускає, що Україна може отримати членство в альянсі в обмін на поступку Росії частиною своєї території. Про це пише норвезька газета VG.

"Я думаю, що рішення може полягати в тому, щоб Україна відмовилася від території і отримала натомість членство в НАТО. Я не кажу, що це має бути так. Але це може бути можливим рішенням", – сказав Йенсен.

Найближчий соратник Столтенберга в блоці каже, що потрібно мати певні уявлення про те, якою буде ситуація з безпекою для України після закінчення війни.

За словами Єнсена, дискусія про можливий післявоєнний статус уже триває і питання про поступку території Росії порушували й інші.

Новини за темою: До кінця року Україна почне виготовляти артилерійські снаряди 155-мм стандарту НАТО, – Камишін

"Важливо, щоб ми обговорили, як через це пройти", – сказав Єнсен і повторив слова Столтенберга про те, що вирішувати, коли і на яких умовах вести переговори, має Україна.

Також він наголосив, що всі зацікавлені в тому, щоб війна не повторилася, а в питанні про майбутнє членство України в НАТО є значні зрушення.

"Росія відчуває величезні військові труднощі і здається нереальним, що вони можуть захопити нові території. Зараз, скоріше, йдеться про те, що Україні вдається повернути", – уточнив він.

Як вважає українська сторона?

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко зазначив, що розмови про вступ України у НАТО в обмін на відмову від частини територій є "абсолютно неприйнятними".

"Завжди виходили з того, що альянс, як і Україна, територіями не торгує. Свідома чи несвідома участь посадовців НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій грає на руку Росії. Натомість в інтересах євроатлантичної безпеки обговорювати шляхи пришвидшення перемоги України та набуття нею повноправного членства в НАТО", – написав він у Facebook.

Своєю чергою секретар РНБО Олексій Данілов назвав "дивним вкидом" заяву керівника апарату генерального секретаря НАТО Стіана Єнсена.

"Жодна країна після Другої світової війни не проходила такі випробування. Звичайно, можна давати поради, сьогодні ще один діяч зробив заяву щодо наших земель. Доволі дивну, як на мене. Нам своє робити – виганяти ворога з нашої території. Маю на увазі заяву одного з клерків НАТО, який заявив, що нам треба розглядати питання поступу наших територій в обмін на членство в НАТО. Дивний такий вкид. Абсолютно незрозуміло, для чого це зроблено", – зазначив він в ефірі телемарафону.

Також на скандальну заяву представника альянсу відреагував голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. У своєму Telegram політик наголосив, що "розмови про відмову від наших територій в обмін на будь-що лише заохочують агресію".

"У принципі, ми це вже бачимо по перших реакціях із Москви. Їм ця ідея подобається, бо вона узаконює загарбницькі війни й підриває міжнародне право. Вона веде до поразки демократії та тріумфу тоталітарних режимів. Відмова від територій не означає закінчення війни. Вона гарантує нові конфлікти у різних точках земної кулі", – додав політик.

Новини за темою: Рада Україна – НАТО вперше зібралась через російські атаки: Що вирішили

Нагадаємо, минулого місяця в литовському Вільнюсі пройшов дводенний саміт НАТО. Напередодні заходу Володимир Зеленський заявляв, що очікує від зустрічі нові пакети допомоги, чіткі безпекові гарантії та запрошення України до альянсу. У підсумку Україна отримала нову зброю, програму тренування пілотів на F-16, новий орган – Раду Україна –НАТО та скасування ПДЧ до вступу у блок... та відповідь на питання: коли Україна увійде до НАТО.

Проте експерти зазначили, що вільнюський саміт минув, лишивши по собі невиправдані очікування як для українців, так і росіян. Однак, якщо в Україні розуміють, до закінчення війни і виходу на кордони 1991 року, швидше за все, в НАТО не будуть брати, то в Росії осмислили, що відбулося, і досить гостро відреагували на безпекові гарантії. 

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон