USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 гривень
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації.

Документ дозволить військкоматам отримати право притягати громадян до адміністративної відповідальності без потреби звернення до суду.

Якщо особа не оновила дані та не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (якщо ці дані відсутні стосовно неї в електронних реєстрах), не з'являється за повісткою чи вчинила інше порушення за цими статтями, то Терцентр комплектування зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу.

Разом із тим у ТЦК мають бути підтвердні документи про отримання виклику. Які саме це документи – у законопроєкті не конкретизовано. 

Якщо людина не сплатить штраф, військкомат звернеться до виконавчої служби, яка може заблокувати її рахунки або арештувати майно. Якщо ж чоловіку заблокують єдиний рахунок, з якого він отримує зарплату, то він буде змушений звернутися до Територіального центру комплектування і це сприятиме більш активній мобілізації. Отже, якщо чоловік не зможе сплатити штраф і йому заблокують єдиний рахунок, на який йому надходить зарплата, він буде змушений піти до Терцентру комплектування. Таким чином мобілізація піде значно активніше.

Нові суми штрафів

Закон передбачає суттєве підвищення штрафів для порушників правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 гривень.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від 5100 до 8500 гривень.

Вчинення таких дій в особливий період – тягне за собою накладення штрафу від 17 000 до 25 500 гривень.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5100 до 8500 гривень і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від 17 000 до 25 500 гривень.

Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від 25 500 до 34 000 гривень.

Вчинення таких дій в особливий період тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 000 до 25 500 гривень і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань від 34 000 до 59 500 гривень.

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. Після цього усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Також він передбачає, що вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Змінюються також умови для відстрочки та звільнення зі служби, а строкова служба замінюється на обов’язкове навчання.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі