USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Москві затримали терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна та звинувачують в екстремізмі: Що відомо

Затримання проводилося за заявою ексвагнерівця
Ігор Гіркін
Джерело: відкриті джерела

Російські правоохоронці у п’ятницю, 21 липня, затримали Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Його звинувачують в екстремізмі, повідомляють росЗМІ.

Що відомо про затримання 

Співробітники правоохоронних органів забрали Стрєлкова з дому сьогодні близько полудня. У його квартирі співробітники Слідчого комітету проводять обшук.

За попередніми даними, затримання проводилося за заявою колишнього співробітника ПВК "Вагнера".

Його дружина Мирослава Регінська заявила, що Гіркіну висунуто звинувачення за статтею 282 КК РФ (екстремізм). Максимальна санкція статті – 20 років увʼязнення.

"Сьогодні приблизно об 11:30 до нас приїхали представники слідчого комітету. Мене в цей час удома не було. Незабаром, за словами консьєржа, вони вивели мого чоловіка під руки і відвезли у невідомому напрямку. Про місцезнаходження чоловіка мені нічого невідомо, на зв’язок він не виходив. У момент затримання мене вдома не було", – йдеться у дописі.

Хто такий Гіркін 

Гіркін довгий час служив у Федеральній службі безпеки Росії. В інтерв'ю російським ЗМІ він заявляв, що брав участь в операціях російських силовиків під час окупації Криму Росією у 2014 році, а з квітня 2014 року брав активну участь в окупації Донбасу. Був першим "міністром оборони ДНР" з травня по серпень 2014 року.

Є одним з чотирьох обвинувачуваних у справі про катастрофу пасажирського літака авіакомпанії Malaysia Airlines над Донбасом у липні 2014 року. У липні 2019 року прокуратура Нідерландів оголосила Гіркіна у міжнародний розшук. Для всіх чотирьох обвинувачених у справі MH17 правоохоронці вимагають довічного ув'язнення.

Новини за темою: Путін прагне зберегти "Вагнер", як бойову силу, але без Пригожина, - ISW

Минулого року Головне управління розвідки Міністерства оборони України пообіцяло виплатити 100 тисяч доларів "за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон".

В українській розвідці нагадали, що Служба безпеки України і Офіс генпрокурора порушили проти Гіркіна низку кримінальних проваджень "за терористичну діяльність, тортури, вбивства та порушення державного суверенітету". Жоден російський воєнний злочинець не уникне покарання, наголосили в ГУР Міноборони.

Конфлікт Гіркіна, Пригожина та Путіна

Останні місяці російські пропагандисти звинувачували Гіркіна у підготовці заколоту проти Кремля. Він сам радо підігрівав ці чутки, створюючи "клуби розгніваних патріотів", які "вкрай незадоволені" подіями в Росії та на полі бою.

Пізніше терорист Гіркін звернувся до Путіна, назвав його ганчіркою та наказав "заткнутися". Це вбило клин не лише між ним та диктатором, а й між ним та Пригожиним. Адже навіть він не міг дозволити собі такі висловлювання.

Після "заколоту Пригожина" глава ПВК "Вагнера" успішно усунений. Тож серед тих, хто активно розганяв громадянську війну в Росії, залишався лише Гіркін.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму