USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Нідерландах суддя дістала догану за спробу вплинути на процес у справі MH17

Верховний суд постановив, що суддя підірвала довіру до авторитету та неупередженості судової влади
MH17
Залишки літака рейсу MH17 після авіакатастрофи
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Нідерландів оголосив письмову догану судді Апеляційного суду Гааги за спробу вплинути на рішення у справі МН17, поширюючи теорію змови. Про це 11 липня повідомила телерадіокомпанія NOS.

Зазначається, що брат жінки написав книгу (під псевдонімом), в якій стверджує, що рейс MH17 не був збитий російською ракетою у 2014 році, як дійшли висновку Рада з питань безпеки Нідерландів, прокуратура та суд.

Автор вважає, що за катастрофою літака стоять спецслужби і своєю книгою хотів переконати, аби до справи залучили інших прокурорів, які б зосередилися на інших підозрюваних.

За інформацією телеканалу, суддя роздала книгу свого брата колегам, прокурорам і адвокатам у справі MH17. Також вона назвала висновки розслідування "навмисним приховуванням", а сам процес – "показовим".

Верховний суд Нідерландів, який ухвалює рішення щодо дисциплінарних стягнень, постановив, що суддя намагалася вплинути на хід процесу, чим підірвала довіру до авторитету та неупередженості судової влади.

Передісторія

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), збили в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Внаслідок катастрофи загинули 298 людей, пасажирів і членів екіпажу.

У вересні 2016 року Спільна слідча група з представників правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук". Через рік з’ясувалося, що комплекс належить російській 53-й зенітно-ракетній бригаді, дислокованій в Курську.

В листопаді 2022 року окружний суд Гааги заочно засудив за роль у збитті малазійського лайнера МН17 Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка. За рішенням суду вони повинні виплатити родичам загиблих понад 16 млн євро компенсацій. Четвертого обвинувачуваного Олега Пулатова суд визнав невинуватим.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання