USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Проросійська партія "Шор" створює нове політичне формування в Молдові

За планом "цей блок втілить усі ті проєкти, які реалізовувала до цього партія "Шор""
Молдова
Джерело: відкриті джерела

У Молдові проросійська партія "Шор", яку нещодавно визнали неконституційною, створює нове політичне формування – блок "Шанс. Обов'язки. Реалізація", яке скорочено називатиметься "ШОР", про це оголосив лідер політсили Ілан Шор, повідомляє NewsMaker.

Сам Шор у новому формуванні планує обійняти посаду "політичного координатора". Він також заявив, що має намір звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо рішення Конституційного суду оголосити партію "Шор" незаконною.

А доти керівництво ліквідованої партії має намір ініціювати створення нового політичного блоку.

Новини за темою: У Молдові визнали неконституційною партію "Шор". Що це за політична сила і чому її заборона – хороша новина для України?

Водночас олігарх-утікач наголосив, що мета нового формування – перемогти на місцевих, президентських і парламентських виборах, а також "зробити так, щоб Молдова стала заможною, процвітаючою, дійсно незалежною країною".

"Наш блок відкритий для всіх охочих побудувати щасливу і процвітаючу Молдову. Собі я залишаю роль політичного координатора роботи блоку. Блок "Шанс. Обов'язки. Реалізація" – єдиний конкурент PAS", – підсумував Шор.

Заборона "Шор" у Молдові 

Парламент Молдови схвалив пакет заходів на виконання рішення Конституційного суду про визнання партії "Шор" неконституційною. Народні обранці проросійської партії оголошені незалежними і були виключені з усіх делегацій. Про це пише NewsMaker.

Тепер депутати від фракції партії "Шор" продовжать виконувати свої повноваження, але вже як незалежні народні обранці. Їм також заборонено переходити до інших фракцій, а списки запасних кандидатів формування анулювали.

Новини за темою: Як війна РФ проти України дає шанс Молдові розв’язати заморожену проблему Придністров'я, – FT

Крім того, згідно з рішенням парламенту, усіх депутатів від фракції партії "Шор" виключили зі складу Постійного бюро, з усіх делегацій молдовського парламенту в міжнародних організаціях і групах дружби з парламентами інших країн.

Заборона партії "Шор"

В понеділок, 19 червня, Конституційний суд Молдови визнав неконституційною діяльність проросійської партії "Шор". 

Згідно з рішенням суду, партія діяла всупереч принципам верховенства права і поставила під загрозу суверенітет і незалежність Молдови.

Зазначається, що судове рішення ухвалили відповідно до частини 4 статті 41 Конституції, згідно з якою: "Партії та інші громадсько-політичні організації, цілі або діяльність яких спрямовані проти політичного плюралізму, принципів верховенства права, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Республіки Молдова, є неконституційними".

За словами голови Конституційного суду Молдови Ніколає Рошка, з моменту ухвалення цього рішення партія "Шор" вважається розформованою.

При цьому депутати цієї партії продовжать свій мандат, однак як незалежні народні обранці без права на приєднання до інших фракцій.

Реакція лідерів партії

Віцеголова молдовської партії "Шор" Марина Таубер після оголошення вердикту про заборону політсили заявила, що "партія продовжить боротьбу, а рішення опротестують".

Варто зазначити, що саме Таубер у травні цього року була затримана в міжнародному аеропорту Кишинева на шляху до Тель-Авіва. За даними ЗМІ, затримання відбулося згідно з постановою Антикорупційної прокуратури.

Також повідомлялося, що 2022 року віцеголову проросійської молдовської партії "Шор" звинуватили в незаконному фінансуванні партії організованою злочинною групою. За даними слідства, вона брала участь у фальсифікації фінансового звіту про формування за перше півріччя 2022 року, щоб приховати отримані та витрачені партією гроші.

Як відомо, партія "Шор", названа на честь її лідера – бізнесмена Ілана Шора, з'явилася 2016 року. Політична сила має проросійські погляди, а кандидатів у депутати від цієї партії активно підтримували російські політики.

Нагадаємо, раніше ми писали, що, за даними США, особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади та встановлення більш проросійського уряду.

Детальніше про спробу держперевороту в Молдові ми розповідали тут.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи