USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

У Молдові визнали неконституційною партію "Шор". Що це за політична сила і чому її заборона – хороша новина для України?

Пам'ятаєте, була в Україні така партія "ОПЗЖ"? Ось, у Молдові з'явилася схожа історія, якій прямо зараз влада країни намагається покласти кінець. Розповідаємо, що відбувається
Шор
Молдовський проросійський політик Ілан Шор та його неконституційна партія
Джерело: UWN

Проросійська партія "Шор" припиняє своє існування. Конституційний суд Молдови, як повідомляють місцеві ЗМІ, зокрема Newsmaker, завершив основний етап розгляду запиту уряду щодо конституційності партії і тепер оголосив остаточне рішення, яке оскарженню не підлягає. 

В уряді вважають, що навели достатньо доказів того, що "Шор" організовувала проплачені протестні акції задля дестабілізації ситуації в країні, в самій партії (зрештою, очікувано) всі обвинувачення відкидають, стверджують, що частина доказів отримані незаконним шляхом, сам процес взагалі політично вмотивований і кивають на "погану економічну ситуацію" як основний привід для протестів.

Члени суду дійшли висновку, що партія порушила принципи, прописані у Конституції Молдови.

Рішення ухвалене відповідно до п. 4 ст. 41 Конституції, який свідчить: "партії та інші суспільно-політичні організації, цілі чи діяльність яких спрямовані проти політичного плюралізму, принципів правової держави, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Республіки Молдова є неконституційними".

Поки у самій партії обіцяють у відповідь на рішення суду "відкривати по дві партії на день", давайте розберемось для початку, що це взагалі за політична сила. 

Що таке партія "Шор"? 

Партію "Шор" визнали неконституційною у Молдові
Джерело: TV8.MD

Партія, яка носить ім'я її лідера – бізнесмена Ілана Шора (про нього поговоримо трохи нижче), з'явилась у 2016 році, вона була побудована на основі громадсько-політичного руху "Рівноправ'я". 

На парламентських виборах 2019 року партія отримала 8,32% голосів, її сім депутатів вперше в історії потрапили до парламенту. 

Щодо поглядів – тут все просто. "Шор" з самого початку свого існування пішла у так званому "російському фарватері", підтримуючи тісні зв'язки з РФ, організовуючи різноманітні заходи "єднання" тощо. Кандидатів у депутати від "Шор" активно підтримували російські політики. Зокрема, запам'яталася історія зі спробою під час виборів у Гагаузії в'їхати до країни керівника Татарстану Рустама Мінніханова, який мав поагітувати за вигідного Кремлю кандидата. 

Мінніханова тоді розвернули на кордоні, що викликало очікуваний гнів Москви (тут ще варто додати маленьку деталь про те, що очільник Татарстану на той момент уже знаходився під санкціями США та Канади). 

Можна навести ще багато прикладів. У 2020 році депутати парламентської фракції "Шор" розробили проєкт закону про скасування заборони на ретрансляцію програм російського телебачення, пояснюючи свою ідею тим, що така заборона – "неконституційна", а безліч громадян країни "звертаються із проханням щодо відновлення мовлення російських телепрограм".

У квітні 2021 року депутати партії "Шор" провели робочу зустріч із членами російської делегації, яка доправила до Молдови 142 тисячі доз вакцини "Супутник V". І дуже дякували російській делегації за гуманітарну допомогу. 

Протести проти Санду та загроза перевороту

Почалися у вересні 2022 року в Кишиневі. Шор та його партія вимагали відставки прозахідного уряду президентки Маї Санду. 

Ситуацію називали дуже серйозною. BBC цитувало Санду, яка у лютому 2023 року заявила, що протести підтримує Росія, яка планує у країні переворот за участі громадян кількох держав.

"Москва планує знищити нашу країну насильством", – сказала глава держави.

Про підготовку проросійського перевороту у Молдові трохи раніше говорив і президент України Володимир Зеленський. На саміті ЄС 9 лютого він заявив, що передав відповідні дані української розвідки для Санду. 

Хто такий Ілан Шор? 

Илан Шор
Джерело: відкриті джерела

Політик та бізнесмен. Мер Оргіїва з 1 липня 2015-го по 19 квітня 2019 року. Балотувався від "Рівноправності", з якої, нагадаємо, "виросла" партія "Шор".

Балотувався на парламентських виборах 2019 року, вибори виграв. При цьому "додавало фону" кримінальне переслідування, під яке Шор потрапив у червні 2017 року. Йдеться про справу, яку називають "крадіжка мільярда".

Коротка довідка

У 2014 році з трьох молдавських банків – Banca de Economii, Unibank та Banca Socială – зник 1 млрд доларів. Банківське шахрайство було результатом координованих зусиль усіх трьох банків, щоб отримати якомога більше кредитів без будь-якого очевидного бізнес-обґрунтування.

Саме Шора називають організатором шахрайської схеми (на той момент він якраз очолював місто Оргіїв, раніше був головою правління Banca de Economii).

Сумарні втрати еквівалентні 12% ВВП Молдови.

21 червня 2017 року Ілана Шора було засуджено до 7 років і 6 місяців позбавлення волі з відбуванням покарання в напівзакритій пенітенціарній установі. Вирок було оскаржено, справу розглядали в апеляційній інстанції, він зміг втікти за кордон, де і знаходиться зараз.

У червні 2020 року Ілан Шор оголошений у міжнародний розшук.

13 квітня 2023 року Шор був визнаний винним і засуджений до 15 років позбавлення волі в закритій виправній установі, а також позбавлений права обіймати посади в банківській системі протягом п'яти років. Відповідно до рішення, Ілан Шор повинен повернути понад 5,2 млрд леїв (260 млн євро). А ще його позбавили депутатського мандата. 

Логічним продовженням стали санкції, введені проти нього Сполученими Штатами. У жовтні 2022 року Шор отримав санкції за організацію заворушень з метою зміни влади у Молдові та повернення країни до російської зони впливу.

У травні 2023 року він потрапив до списку штрафних заходів країн Євросоюзу за дестабілізацію ситуації в Молдові як політик, який "бере участь у незаконному фінансуванні політичних партій в Республіці Молдова, у підбурюванні до насильства" а також за "підтримку прокремлівської політичної діяльності в Республіці Молдова". Шора також внесли до санкційного списку Канади як російського колабораціоніста у Молдові.

Замість підсумку, або Чому заборона "Шор" – добре для України? 

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

Ну і до очевидного. Коли проєвропейська влада у сусідній країні веде боротьбу з відвертими проросійськими силами – для нашої держави це, очевидно, хороша новина, особливо на фоні повномасштабного вторгнення РФ, яке наразі продовжується. 

Чи знищено партію "Шор"? Наразі ні. Згідно з рішенням КС, текст якого публікує Newsmaker, усі депутати цього політформування продовжать працювати у парламенті як незалежні депутати.

"Списки кандидатів від партії до парламенту та місцеві органи, затверджені раніше, визнаються недійсними з 19 червня. Якщо місце в парламенті, виділене партії "Шор", до часу винесення рішення КС залишається вакантним, воно залишається таким до кінця одинадцятого скликання парламенту", – сказав голова КС Ніколае Рошка, оголошуючи рішення суддів.

Чи сильно вдарило рішення КС по Шору та його партії? Дуже схоже на це. Особливо, якщо прочитати доволі істеричну заяву партії, де звучать такі знайомі слова про "узурпацію влади", "маріонеток Санду" та про "режим, якому покладуть кінець". 

Десь ми з вами таку риторику не так давно чули, правда ж? 

 

 

Читайте також:
Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові Зеленський погодив кандидатуру Данілова на посаду посла у Молдові
Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України
ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з ГУР МОУ не підтверджує інформацію, що в Придністров'ї готують звернення до Путіна з "проханням приєднатися до РФ"
Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду Навесні Росія знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, – Санду