USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Російська змова з метою повалення уряду Молдови керується з Британії, – The Times

Вербуванням "воєнізованих сил" для повалення уряду в Кишиневі займається колишній чиновник із Молдови
Молдова
Джерело: відкриті джерела

Колишній високопоставлений чиновник молдовської поліції, який проживає в Лондоні, курирує російську змову для повалення уряду Молдови. Про це повідомляє The Times із посиланням на доповідь, передану групою молдовських і британських юристів у Міністерство закордонних справ Великої Британії.

У документі йдеться про Георгія Кавлюка, який раніше обіймав посаду заступника начальника Генінспекторату поліції за часів колишнього проросійського президента Молдови Ігоря Додона.

Звинувачення, які наводяться в документі, були підтримані молдовським урядом, який заявив, що звернувся з проханням про екстрадицію Кавкалюка. Також Лондон просять заморозити його активи.

За словами представника молдовського уряду, ексофіцер є ключовим гравцем у зусиллях із повалення проєвропейського уряду в Кишиневі.

Наразі Кавлюк оголошений Молдовою в міжнародний розшук за звинуваченням у фабрикуванні справ проти членів партії "Платформа "Гідність і правда" (DA) Руслана Вербицького та Георгія Петіка.

Він зараз із Лондона керує молдовською політичною партією "Будуємо Європу вдома" (РАСЕ) і публікував свої світлини під час коронації короля Карла III і в Ліверпулі напередодні Євробачення, що викликає запитання про його фінанси.

Зі свого боку Кавлюк заперечує звинувачення, стверджуючи, що вони "застарілі та не відповідають дійсності".

Сторона обвинувачення впевнена, що він перебуває в центрі складної мережі кремлівських маріонеток, якою керує російська служба безпеки ФСБ та її група найманців "Вагнер".

Крім того, вони вважають, що поява його партії та воєнізованого формування "Народний щит" нагадує організовані ФСБ "сили самооборони Криму", які виникли на початку анексії півострова 2014 року.

Тобіас Елввуд, голова комітету з питань оборони парламенту Британії, сказав, що він "спантеличений" тим, що начальник поліції не був екстрадований назад до Молдови.

Протести в Молдові

Сполучені Штати Америки вважають, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду. Про це повідомляє CNN.

США вважають, що Росія намагається послабити молдовський уряд, який прагне тісніших зв'язків з Європейським Союзом. Вашингтон також бачать ознаки того, що пов'язані з урядом РФ особи можуть готувати антиурядових демонстрантів у Молдові.

Також зазначається, що Росія сприяє поширенню дезінформації про стабільність у Молдові. Одним із прикладів є заява російського міноборони про те, що Україна нібито планувала вторгнення до Придністров'я. Посадовці Сполучених Штатів наголосили, що ці звинувачення є "необґрунтованими, неправдивими і створюють безпідставну тривогу".

Білий дім також пообіцяв накласти санкції на тих, хто пов'язаний з дестабілізаційною кампанією Росії в Молдові, та отримати від Конгресу схвалення пакета енергетичної допомоги для Кишинева на суму 300 мільйонів доларів.

Затримано підозрюваних у підготовці держперевороту

23 лютого Служба інформації та безпеки (СІБ) разом з прокуратурою по боротьбі з організованою злочинністю та особливими справами підозрює п’ятьох громадян Молдови у тому, що вони входили до агентурної мережі іншої держави. У грудні 2022 року двох з них заарештували, інші троє – отримали статус підозрюваних. Про це повідомляє пресслужба SIS.

Слідство встановило, що підозрюваних залучили представники спецслужб із третьої країни для надання допомоги. Правоохоронці не розкривають деталей, що саме фігуранти робили, але вказують, що їхні дії підпадають під статтю Кримінального кодексу про ворожу діяльність проти Молдови. Це передбачає дестабілізацію та зміну конституційного ладу в державі шляхом насильства.

Згідно із законодавством Молдови, державна зрада карається позбавленням волі на строк від 12 до 20 років.

У SIS зазначають, що на підставі зібраних доказів у полі зору правоохоронців також перебувають громадяни іншої держави, яких перевіряють за шпигунство. Вони керували та фінансували підривну діяльність вихідців з Молдови. За це також загрожує до 20 років за ґратами.

Плани Росії щодо держперевороту в Молдові

13 лютого стало відомо, що Росія планує за допомогою протестів опозиції та із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії напасти на урядові будівлі та змінити владу в Молдові. Про це повідомила президент країни Мая Санду, передає NewsMaker

За її словами, Москва не вперше має намір дестабілізувати ситуацію у країні. Восени минулого року такі спроби вже робилися, але завдяки оперативному втручанню органів республіки вони виявилися безуспішними.

"План (РФ, – ред.) на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників", – розповіла глава держави.

Вона зазначила, що за допомогою протестів опозиції Москва має намір здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі.

"Документи, отримані від наших українських партнерів, вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в'їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії", – сказала Санду.

При цьому запевнила, що державні органи безпеки працюють над запобіганням провокаціям і тримають ситуацію під контролем.

За словами Санду, ціль цих дій – "повалення конституційної та легітимної влади в Кишиневі на нелегітимну"проросійську, "щоб Росія змогла зупинити процес європейської інтеграції республіки та використати Молдову у війні проти України".

"Всіх, хто бере участь у таких акціях, і хто їх захищає, необхідно притягнути до відповідальності", – наголосила президент.

Санду закликала громадян бути пильними та довіряти офіційній інформації, оскільки "найбільш агресивною формою атаки є інформаційна атака".

"Спроби Кремля влаштувати насильство в нашій країні не мають успіху. Зберігаємо спокій і віримо в Молдову", – резюмувала Санду.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт Колишнього прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона звинуватили в нашесті бліх на Даунінг-стріт
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції