USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Масштабний збій в роботі "Київстар": У компанії заявили про хакерську атаку, але дані користувачів у безпеці

Наразі спеціалісти компанії працюють над усуненням проблеми
київстар
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

12 грудня компанія "Київстар" зазнала хакерської атаки. Очікується, що відновлення зв'язку та інтернету може зайняти деякий час, зокрема декілька годин, повідомили в пресслужбі компанії.

"Залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб. Працюємо над усуненням наслідків для якнайскорішого відновлення зв’язку. Найважливіше, що станом на зараз персональні дані абонентів не скомпрометовані. Ми щиро перепрошуємо за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння", – йдеться у заяві.

Разом з тим у "Київстарі" обіцяють надати компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора.

Що передувало?

Уранці 12 грудня стався масштабний збій у роботі мобільного оператора Kyivstar. Про це заявили користувачі оператора, водночас пізніше в компанії зауважили причину несправностей.

Українці в соцмережах масово скаржаться, що немає мобільного зв’язку та інтернету. Сайт компанії також не працює. Під час спроби зайти на сайт повідомляється, що сторінка недоступна.

Тож у пресслужбі компанії перепросили за незручності в роботі через повідомлення в соцмережі.

"Сьогодні в нашій мережі стався технічний збій, у результаті якого можуть бути недоступні послуги зв'язку та доступу в інтернет у частини абонентської бази. Спеціалісти компанії працюють над усуненням проблеми. Приносимо абонентам вибачення за тимчасові складнощі та дякуємо за розуміння", – зазначили в компанії.
Зокрема, про збій зв'язку повідомляли абоненти з Києва та Запоріжжя, Одеської та Дніпропетровської та інших областей.

Під'єднатися до іншої мережі не вдалося

По обіді виявилося, що абоненти "Київстар" не можуть перейти на іншу мережу через внутрішній роумінг.

Збої в системі в низці українських міст

Львів. Як повідомили у ЛКП "Львівсвітло", у зв'язку з технічною несправністю в оператора мобільного зв’язку "Київстар" всі відключення ліній вуличного освітлення відбуваються в ручному режимі.

Суми. Через збій в роботі оператора "Київстар" на території Сумської міської ТГ тимчасово не працюватиме система оповіщення. На час усунення спеціалістами мобільного оператора технічних несправностей оповіщення громади під час повітряної тривоги здійснюватимуть працівники патрульної поліції та ДСНС.

Рівне. У зв'язку з технічним збоєм у роботі мобільного оператора "Київстар" мобільні номери 1553 та 096-333-1553 тимчасово не працюють, чекають відновлення мережі. Наразі дзвінки приймають на стаціонарні номери: 1553, 63-63-95, 26-67-68 та на мобільний 099-333-1553.

"Через технічний збій в Kyivstar номери контакт-центрів ДТЕК в цій мережі тимчасово не працюють: використовуйте альтернативні канали. Ви можете зателефонувати за номерами інших операторів або використати чат-боти та сайт. Більше деталей на Facebook-сторінках ваших операторів систем розподілу", – додали в пресслужбі ДТЕК.

Дніпро. Не працюють деякі термінали.

Чернівці. Можуть бути проблеми з оплатою проїзду у громадському транспорті.

Чи впливає збій на роботу банків?

Збій у мережі "Київстар" частково вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів ПриватБанку, але не на всю мережу. Про це зазначив речник ПриватБанку Олег Серга у коментарі hromadske.

"Для загального розуміння, деяка частина усіх банків, банкоматів та POS-терміналів працюють на мобільних картках. Тобто у POS-терміналі стоїть мобільна картка. Для тих терміналів, які працюють на мобільних картках "Київстару", звісно, ця проблема впливає на їх роботу", – сказав Серга.

І додав, що деякі банкомати також використовують мобільний звʼязок, але у банкоматній мережі ПриватБанку максимальний відсоток АТМ, які використовують послуги "Київстару", складає до 5%.

Також Monobank зазнає масованої DDoS-атаки.

Пізніше стало відомо, що атаку відбили.

Проблеми в інших мобільних операторів

А у "Водафон" повідомили про сплеск трафіку і затримки платежів.

Допомога від поліції

Водночас глава Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що українці можуть звертатися до правоохоронців або пожежно-рятувальної частини, якщо потрібна термінова допомога.

"Також ви можете попросити про допомогу у нацгвардійців, поліцейських та прикордонників, які несуть службу у населених пунктах та на автодорогах. У Пунктах незламності, розгорнутих на базі наших підрозділів, є можливість скористатися Wi-Fi. Поділіться цією інформацією із рідними та знайомими, які наразі перебуваються без зв'язку. Екстрені номери 101, 102, 112 працюють у штатному режимі", – нагадав Клименко.

Суд частково зняв арешт із корпоративних прав "Київстару" та lifecell

У жовтні Шевченківський районний суд міста Києва виправив свою ухвалу від 4 жовтня про арешт усіх акції мобільних операторів "Київстар" та lifecell. Зокрема, суддя виправив описку і наклав арешт на 19,8% статутного капіталу lifecell та 47,85% – "Київстар", пише Forbes.

За даними видання, відповідне клопотання надійшло від Офісу генерального прокурора, в якому йдеться, що прокурор у клопотанні про накладення арешту на майно допустив описку, яка надалі також відображена в ухвалі слідчого судді.

"А саме, зазначено помилково про накладення арешту на корпоративні права у вигляді 100% статутного капіталу ТОВ "Лайфселл", які належать іноземній Lifecell Ventures Cooperatief U.A. І на 99,9% статутного капіталу ПрАТ "Київстар", які належать іноземній юридичній особі Veon Holdings B.V. Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, заяву про виправлення описки, дійшов висновку про необхідність усунення вказаного недоліку в ухвалі суду, шляхом виправлення описки…", – йдеться в ухвалі, яку оприлюднили 17 жовтня.

Новини за темою: Власник "Київстару" та "Моршинської" Фрідман заробляє на Росгвардії та охороні Путіна, – "Схеми"

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот