USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Терористи "ДНР" провели суд над трьома українськими військовими, – Лубінець

Лубінець акцентує, що оголошені "вироки" здійснюються невизнаними світовою спільнотою квазіутвореннями і є незаконними
суд в ДНР
Так званий суд над українськими військовими
Джерело: Дмитро Лубінець

1 листопада так званий "суд" терористичного угруповання "ДНР" засудив трьох українських військових. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, суд відбувся "за надуманими статтями".

"До довічного ув'язнення – начальника служби радіаційного, хімічного та біологічного захисту Олега Колмичевського. 30 років за ґратами отримали двоє бійців 56-ї ОМПБр – гранатометник Дмитро Добровольський та навідник Олександр Ромашин", – розповів омбудсмен.

Лубінець акцентує, що оголошені "вироки" здійснюються невизнаними світовою спільнотою квазіутвореннями і є незаконними. А цей "суд" є порушенням права на справедливий судовий процес та черговий воєнний злочин Росії.

"Донецька область є частиною України в міжнародно визнаних кордонах, на них розповсюджується юрисдикція українських судів. Лише вони мають право здійснювати правосуддя на цій території", – зауважив уповноважений.

Новини за темою: Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія ООН вважає справжнім

І додав, що світова спільнота має посилити тиск на агресора, аби припинити практику засудження фейковими судами українських громадян.

Суди над українськими військовими у РФ

14 червня в російському Ростові-на-Дону відбулося перше засідання у справі про "причетність до терористичної організації" та "участі в акціях з повалення російської влади в Донецькій області". Судили 24 громадян України – всі вони діючі або колишні військовослужбовці полку "Азов" Національної гвардії України. Небойові історії колишніх азовців розповіли в "Медійній ініціативі за права людини" (МІПЛ).

Наведемо історію колишнього азовця, пенсіонера Анатолія Грицика, якого затримали в себе вдома в Мангуші. Це сталося 25 березня 2022 року. До його будинку прийшли люди у формі, викрали його та дружину. За 45 днів жінку відпустили, тоді як Анатолія забрали у Донецьке СІЗО, а згодом перевезли до Ростова-на-Дону.

Ще двох військовослужбовців полку "Азов", які 14 червня також мали опинитися на лаві підсудних, віддали під час інших обмінів. Один із них розповідав МІПЛ, що про свій статус підозрюваного в кримінальній справі дізнався, коли був у полоні.

"Коли я перебував у лікарні в Донецьку, прийшли представники так званої прокуратури і предʼявили мені кілька статей, за якими мене хотіли судити. Росіяни вели якісь там слідчі дії, спочатку я ніби був свідком, а потім з’явився прокурор і заявив, що уже допитував мене як підозрюваного. Видали якісь "документи" з зазначенням усіх статей, за якими мене підозрюють. Згодом надали "адвоката", від якого я відмовився, все, що мені пояснили, що азовці вважаються у них терористами. Згодом із Донецька мене перевали в Таганрог, а тоді обміняли. Вважаю, що ця справа і майбутній вирок на обмін не вплинуть", – сказав військовий.

"У цьому процесі відсутня юридична логіка. Це – судилище", – адвокати

Адвокат Дмитро Коваль, юрист правозахисної організації Truth Hounds, яка є членом Коаліції "Україна. 5 ранку" пояснив, що розслідувати дії українських військовополонених та передавати їхні справи до суду не заборонено, але питання в тому, за що їх судять.

"Якщо військовополонений вчинив воєнний злочин, то теоретично його можна судити, але дивіться, який Росія використала привід для суду. Їх же судять через те, що РФ визнає "Азов" терористичною організацією! З того, що бачимо, цей привід нелегітимний. Людей судять просто тому, що Росії потрібні показові суди і в цьому сенсі можемо говорити, що Росія порушує свої зобов’язання за Міжнародним гуманітарним правом, зокрема щодо права на справедливий суд", – зауважує адвокат.

Новини за темою: Не полон, а санаторій. Як живуть російські полонені в очікуванні обміну

Медійна ініціатива за права людини відтворила події масового вбивства полонених бійців бригади "Азов" у тимчасово окупованій Оленівці Донецької області. 

Так, поспілкувавшись зі свідками, правозахисники встановили, що 26 липня минулого року в бараках азовців з’явилася охорона зі списками в руках. Розлогіше про це читайте тут.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі