USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

РФ розпочала суд над полоненими азовцями: Що їм загрожує?

Серед підсудних – вісім жінок
Азов
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 14 червня почав слухати справу стосовно 22-х українських військовослужбовців із батальйону "Азов", яких країна-агресорка звинувачує у терористичній діяльності проти РФ. Про це поінформували російські ЗМІ, зокрема ASTRA.

Насамперед під час засідання державний обвинувач повідомив, що двох із 24-х обвинувачених обміняли, тому вони не візьмуть участь у подальшому процесі. Таким чином кількість підсудних скоротилася до 22-х. Серед них – вісім жінок, які працювали кухарками у тиловому забезпеченні під час дислокації бригади на комбінаті "Азовсталь" у Маріуполі. 

Що загрожує азовцям?

Як пише AP, українських військових звинувачують у "причетності до терористичної організації та участі в акціях з повалення російської влади в Донецькій області". Якщо їх визнають винними, їм загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.

Новини за темою: Мама героя "Азовсталі" "Ореста" Ірина Юрченко: Нам треба залишити слід, історію, яку пишуть прості громадяни України

Історія нескорених азовців

Український Маріуполь російські війська оточили в перші дні повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Окупанти обстрілювали місто з усіх видів зброї. Від початку березня він перебував у блокаді.

Завод "Азовсталь" став останнім обʼєктом у Маріуполі, який утримували українські військові. Там були бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. У бомбосховищах заводу станом на початок травня також були сотні цивільних.

17 травня минулого року у Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу – бійці потрапили в полон до росіян. 

А вже в серпні 2022 року Верховний суд РФ визнав український полк "Азов" терористичною організацією і заборонив його діяльність в Росії.

Приблизні цифри щодо полонених з "Азовсталі" в травні цього року озвучив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. Тоді він повідомив, що в травні 2022-го загалом приблизно 2,5 тисячі людей вийшли з "Азовсталі" і понад 500 – уже повернулися з російського полону. Зокрема, п'ять українських командирів за домовленостями перебувають у Туреччині. 

Варто зазначити, що росіяни раніше хотіли влаштувати судилище над полоненими захисниками "Азовсталі" в окупованому Маріуполі. Про це минулого літа повідомляло ГУР МО. Тепер, як бачимо, країна-агресор влаштовує судилище на своїй території.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"