USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЗМІ повідомляють про затримання Суровікіна, дочка стверджує, що "нічого не сталося"

Генерал з 25 червня нібито перебуває у слідчому ізоляторі "Лефортово"
Сергій Суровікін

Суровікін

Джерело: відкриті джерела

Після того як у РФ різко закінчився заколот вагнерівців, з'явилася інформація, що Сергія Суровікіна заарештували. Варто зазначити, що він ще у 2017 році став почесним членом ПВК "Вагнера".

ЗМІ дізналися, що генерал з 25 червня нібито перебуває у слідчому ізоляторі "Лефортово" (знаходиться у Москві) і кілька днів не виходив на зв'язок з членами своєї сім'ї.

Видання Financial Times, посилаючись на джерела, повідомляє, що Суровікін заарештований у рамках придушення посіпаками російського диктатора Володимира Путіна "провагнерівських еліт".

Зазначається, що коли пізно ввечері в п'ятницю конфлікт переріс у збройний заколот проти оборонної еліти в Москві, Суровікін записав коротку заяву, якою закликав бійців "Вагнера" скласти зброю, після чого зник.

"Його немає вдома. Зв'язку ні з ним, ні з його охороною, ні з його ад'ютантом немає", – сказав в середу FT один з людей, знайомих з цим питанням.

Дочка російського генерала Сергія Суровікіна (прізвисько "Армагеддон") Вероніка стверджує, що після заколоту, організованого у РФ членами приватної військової компанії "Вагнера" на чолі з Євгеном Пригожиним, її батька не затримували, повідомляє Baza.

Дівчина під час бесіди стверджувала, що знаходиться на зв'язку з батьком, що він нікуди не пропадав і "з ним все гаразд". "З ним нічого не сталося, він на робочому місці знаходиться... Всі на своїх робочих місцях, все добре", – каже вона.

Суровікін був членом "Вагнера"

Генерал Сергій Суровікін та ще більше ніж 30 російських генералів та чиновників були почесними членами ПВК "Вагнера". Як випливає з документів, опублікованими російським виданням "Досьє", Суровікін став вагнерівцем ще 2017 року.

Йому видали особистий жетон ПВК під номером М-3744. 

Суровікін заздалегідь знав про підготовку Пригожиним заколоту

Генерал Сергій Суровікін, колишній командувач російськими силами вторгнення в Україну, заздалегідь знав, що ватажок найманців "Вагнера" Євген Пригожин планував військовий заколот. Про це повідомляє The New York Times.

Наразі американські джерела намагаються з'ясувати, чи допомагав Суровікін планувати дії Пригожина, які становили найсерйознішу загрозу для президента Володимира Путіна за його 23 роки перебування при владі.

Аналітики стверджують, що саме Суровікін допоміг зміцнити оборону РФ уздовж лінії фронту після торішнього контрнаступу України. У січні його змінили на посаді вищого командувача, але він зберіг вплив на ведення військових операцій і, як і раніше, популярний у військах.

Водночас офіційні особи США заявили, що є ознаки того, що інші російські генерали, можливо, також підтримали спробу Пригожина змінити керівництво міністерства оборони силою. На їхню думку, Пригожин не підняв би повстання, якби не вірив, що інші люди, які перебувають при владі, прийдуть йому на допомогу.

Путін тепер має вирішити, кажуть офіційні особи, чи вважає він, що генерал Суровікін допомагав пану Пригожину, і як він має реагувати. ФСБ заявила, що знімає з Пригожина і членів його загону кримінальні звинувачення у "збройному заколоті".

"Але якщо Путін виявить докази того, що генерал Суровікін більш безпосередньо допомагав Пригожину, у нього не буде іншого вибору, окрім як усунути його від командування, кажуть чиновники й аналітики", – вважають співрозмовники NYT.

Новини за темою: Збройний заколот у РФ: ФСБ закрила справу проти Пригожина, – ЗМІ

Деякі колишні високопосадовці кажуть, що Путін може ухвалити рішення залишити генерала Суровікіна, якщо він вирішить, що мав деяке уявлення про Пригожина, але не допомагав йому. На цей час, зазначають аналітики, Путін, схоже, має намір звалити заколот виключно на Пригожина.

Також високопоставлені особи припускають, що Пригожин досі живий саме завдяки союзу з генералом Суровікіним.

У США обговорювали секретні розвіддані, однак там наголошують, що багато з того, що відомо Сполученим Штатам та їхнім союзникам, є попередньою інформацією. Американці уникають публічного обговорення заколоту через острах підкріпити наратив Путіна про те, що заворушення були організовані Заходом.

Проте у Штатах зацікавлені в поширенні інформації, що підриває авторитет генерала Суровікіна, якого вони вважають компетентнішим і безжальнішим, ніж інші члени командування.

Реакція Кремля 

Водночас прессекретар Кремля Дмитро Пєсков не підтвердив і не спростував інформацію про можливу поінформованість Суровікіна планами Пригожина.

Реакція Суровікіна на заколот

Після початку заколоту вагнерівців у мережі з'явилося відео, на якому Суровікін закликає російські війська в Україні зберігати свої позиції і не приєднуватися до повстання.

"Я закликаю вас зупинитися, – сказав генерал Суровікін у повідомленні, опублікованому в Telegram. Ворог тільки й чекає, коли внутрішньополітична ситуація в нашій країні погіршиться".

Новини за темою: В ISW припустили, чому Пригожин передумав захоплювати Москву

Але один колишній чиновник назвав це повідомлення схожим на "відео із заручниками". За словами колишнього чиновника, мова тіла генерала Суровікіна свідчить про те, що йому незручно засуджувати колишнього союзника, який поділяв його погляди на російське військове керівництво.

Були й інші ознаки поділу лояльності у вищих ешелонах влади. Інший російський генерал – генерал-лейтенант Володимир Алексєєв – виступив із власним відеозверненням, назвавши будь-які дії проти російської держави "ударом у спину країни і президента". Але через кілька годин він з'явився на іншому відео, розмовляючи з Пригожиним у російському місті Ростові-на-Дону, де бойовики "Вагнера" захопили військові об'єкти.

"Сталося занадто багато дивних речей, які, на мій погляд, припускають наявність змови, яку ми ще не з'ясували. Подумайте, як легко було взяти Ростов. У Росії скрізь озброєна охорона і раптом нікому щось зробити?" – сказав у телефонному інтерв'ю колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

Розвідка США знала про плани Пригожина

Розвідка Сполучених Штатів знала про плани голови ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина підняти бунт в Росії, однак не хотіла заважати можливому розколу всередині країни. Про це писав The New York Times.

Видання зазначає, що представники американської розвідки повідомили в середині тижня високопоставленим військовим і адміністративним чиновникам, що Пригожин готовий до активних дій.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму