USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Москву не підуть. Пригожин заявив, що повертає вагнерівців у польові табори

За словами глави ПВК, групу "Вагнера" хотіли розформувати
Пригожин
Джерело: Фокус

Глава ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, якого керівництво РФ звинуватило в заколоті, заявив, що повертає вагнерівців у польові табори. Про це інформує пресслужба керівника групи "Вагнера".

"ПВК "Вагнера" хотіли розформувати, ми вийшли 23 червня на марш справедливості. За добу ми пройшли не доходячи 200 кілометрів до Москви, за цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців. Зараз настав той момент, коли кров може пролитися, тому, розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролито російську кров з однієї зі сторін, ми розгортаємо свої колони й ідемо у зворотному напрямку в польові табори згідно з планом", – сказав він.

Варто зазначити, що до заяви Пригожина пресслужба білоруського диктатора Олександра Лукашенка повідомила, що він домовився з главою ПВК зупинити похід на Москву.

"Переговори тривали протягом усього дня. У результаті чого дійшли домовленостей про неприпустимість розв'язання кривавої бійні на території Росії. Євген Пригожин прийняв пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про зупинку руху озброєних осіб компанії Вагнер на території Росії", – йдеться в повідомленні.

Що відбувається у РФ?

Як відомо, в Росії розпочалася громадянська війна. Головний заколотник – голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин.

Колони вагнерівців обійшли Вороніж і рухаються у напрямку Москви. Їх намагався атакувати військовий вертоліт, однак вони його збили.

Також повідомляється про збиття Іл-18 ВКС РФ.

Крім того, стало відомо, що у московському СІЗО "Водник" зеки розпочали заколот. До них під'єдналася "Бутирка".

А тим часом українська розвідка повідомила, що президент РФ Володимир Путін екстрено виїхав з Москви на Валдай.

"У нас вже є дані, що Путін виїжджає з Москви. Його везуть на Валдай", – заявили у розвідці.

А от прессекретар Путіна все ще наполягає, що той працює у Кремлі. Але його літак, судячи з даних моніторингових ресурсів, вже далеко від Москви.

Тимчасом стало відомо, Токаєв послав подалі Путіна, який нажалівся йому на Пригожина.

Президент Казахстану заявив, що громадянська війна, яку розв’язали вагнерівці, – це внутрішня справа Росії.

"Президент Володимир Путін подякував за виявлене розуміння Казахстаном ситуації, що склалася в Російській Федерації", – йдеться у повідомленні.

У Воронезькій області точаться бої між бійцями ПВК "Вагнера" і солдатами російської армії. Про це повідомляють росЗМІ.

Також, за непідтвердженими даними, з України до Росії прибули 1700 одиниць техніки вагнерівців.

Що відомо станом на 12:00

Президент Росії Володимир Путін у своєму відеозверненні натякнув, що голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин разом зі своїми бойовиками будуть ліквідовані

"Той, хто організував і готував військовий заколот, хто підняв зброю на бойових товаришів, – зрадили Росію. І дадуть відповідь за це. А тих, кого намагаються втягнути в цей злочин, закликаю не робити фатальну та трагічну, неповторну помилку, зробити єдино правильний вибір – припинити участь у злочинних діях", – додав Путін.

На це вже відреагували у самому ПВК. Там підкреслили, що в Росії скоро буде новий президент.

Нова заява Пригожина

Пригожин очікувано послав Путіна подалі з його вимогами здатися. Він заявив, що ніхто не збирається на вимогу президента ФСБ приходити з повинною.

"Ми не хочемо, щоб країна жила далі в корупції. Коли нам говорили, що ми воюємо з Україною – ми воювали, але з'ясувалося, що все розкрадається. Тепер вони б'ють по мирних, тому що не потрапляють.

Ми – патріоти, а ті, хто нам протистоїть, – це ті, хто зібрався навколо покидьків", – додав Пригожин.

Нагадаємо, голова ПВК "Вагнера" Євген Пригожин разом зі своїми бойовиками почали збройний конфлікт на території Росії. Станом на ранок 24 червня вони захопили штаб Південного військового округу у Ростові і погрожують піти на Москву.

З чого все почалося

23 червня Пригожин дав чергове інтерв'ю. У ньому він не просто жорстко критикував всю верхівку влади у Росії, але й прямим текстом говорив такі речі, за які у країні-агресорці можуть дати ледь не пожиттєвий тюремний строк. 

Що ж він заявив:

1. Україна ніколи не бомбила мирний Донбас, а тільки позиції окупантів. Тому цілі "СВО" – повністю фальшиві.

2. Україна ніколи не планувала нападати на Росію.

3. Президент РФ Володимир Путін розпочав війну для того, щоб посадити у президентське крісло свого кума Віктора Медведчука.

4. З Зеленським можна було домовитися на початку його президентства, Путіну потрібно було лише "злізти з Олімпу".

5. Керівництво армії абсолютно некомпетентне.

Після цього Пригожин подав заяву у Слідчий комітет РФ, у якій звинуватив голову Міноборони Сергія Шойгу і голову Генштабу Валерія Герасимова у геноциді і масових вбивствах росіян.

Вечір 23 червня. Початок.

Пізно ввечері 23 червня Пригожин заявив про початок збройного конфлікту з Міноборони РФ. І виступив із відповідною заявою.

"Рада командирів ПВК "Вагнера" прийняла рішення: зло, яке несе військове керівництво країни, має бути зупинено. Вони зневажають життя солдатів, вони забули слово "справедливість", і ми повернемо її!

Тому ті, хто нищили сьогодні наших хлопців, знищили десятки, багато десятків тисяч життів російських солдатів, будуть покарані!

Я прошу нікому не чинити опір. Усі, хто намагатиметься чинити цей опір, – ми вважатимемо, що це загроза, і знищувати негайно. Включаючи будь-які блокпости, що стали на нашому шляху. Будь-яку авіацію, яка встала у нас над головами!" – повідомив він.

24 червня. Захоплення Ростова-на-Дону

Здавалося б, чому Пригожин вирішив захопити саме це місто? Адже логічніше було б йти одразу на Москву. Однак тут є цікавий момент.

За даними росЗМІ, саме 23 червня у місті були Шойгу і Герасимов, які розробляли план затримання бійців ПВК "Вагнера" за відмову підписувати контракт із Міноборони.

Тож близько 5-ї ранку 24 червня колона техніки бойовиків ПВК "Вагнера" зайшли в Ростов і оточили штаб Південного військового округу, головний комітет МВС, управління ФСБ, адміністрацію та відділ поліції.

Перед цим Пригожин заявив, що на трасі Ростов – Москва його бійці збили російський вертоліт, який нібито намагався їх знищити.

Вимоги Пригожина

Голова ПВК "Вагнера" вимагає переговори з головою Генштабу Герасимовим та міністром оборони Шойгу.

"Поки їх не буде, ми знаходимося тут, блокуємо місто Ростов і йдемо до Москви", – заявив Пригожин.

Захоплення Воронежа

Станом на 9:00 стало відомо, що вагнерівці зайшли у Воронеж і зайняли там військові об'єкти. Деякі російські пропагандисти написали, що армія перейшла на сторону Пригожина.

Позиція російської влади

Її по факту немає. Президент РФ Володимир Путін повинен був вийти із заявою ще о 9-й ранку, однак пізніше його прессекретар Дмитро Пєсков заявив, що строки відеозвернення переносяться.

Новини за темою: Будь-які відносини між ПВК "Вагнера" і Міноборони РФ зруйновані вщент, – експерт

А Міноборони у соцмережах виклало абсолютно невиразний заклик до вагнерівців здаватися.

"Вас обманом втягнули у злочинну авантюру Пригожина та участь у збройному заколоті.

Багато ваших товаришів з кількох загонів вже усвідомили свою помилку, звернувшись за допомогою у забезпеченні можливості безпечно повернутися до пунктів постійної дислокації.

Таку допомогу з нашого боку всім бійцям і командирам, які звернулися, вже надано.

Просимо виявити розсудливість і скоріше вийти на зв'язок із представниками Міноборони Росії чи правоохоронних органів. Ми гарантуємо усім безпеку", – йдеться у заклику.

Пізніше стало відомо, що у Москві та області оголосили про початок контртерористичної операції.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція