USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США та Британія ввели нові санкції проти Росії за кібершпигутство – це люди, пов'язані із ФСБ

До цієї цільової фішингової діяльності причетні двоє осіб
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки і Велика Британія сьогодні, 7 грудня, запровадили санкції проти двох росіян, які пов'язані із ФСБ РФ. Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

"Сьогодні Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) у координації зі Сполученим Королівством внесло до списку двох осіб, пов'язаних із групою сучасної постійної загрози (APT), яку спонсорує Федеральна служба безпеки Росії", – йдеться у дописі.

Вона націлена на фізичних і юридичних осіб у Сполучених Штатах, Великій Британії та інших країнах-союзниках і партнерах. Заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Брайан Нельсон заявив, що США і Сполучене Королівство виступають разом і стійко протистоять зусиллям Кремля і його спонсорованих державою зловмисних кібергруп, націлених на їхні демократії.

ФСБ застосовує фішинг проти США і Британії

Зазначається, що Кремль використовує ФСБ для просування інтересів Кремля і спроб підірвати інтереси Сполучених Штатів, їхніх союзників і партнерів. Федеральна служба безпеки Росії використовує свої кіберможливості для вдосконалення своїх кампаній зі шпигунства, впливу і вторгнення.

Підрозділ ФСБ відповідає за APT, націлену на Сполучені Штати та інші країни. Підрозділ Федеральної служби безпеки Росії, що вирізняється вузькоспеціалізованим цільовим фішингом, отримав кілька прізвиськ від приватних фірм, що займаються кібербезпекою, серед яких "Каллісто" або "Група Каллісто", "Сіборгіум", "Колдрайвер", "Зоряна хуртовина", "Павутинний ведмідь", "Команда ReUse", "Танцююча Соломія", "BlueCharlie" та інші.

Цільові фішингові кампанії ФСБ були розроблені для отримання доступу до облікових записів електронної пошти, підтримання постійного доступу до облікових записів і пов'язаних із ними мереж, а також для отримання і потенційного витоку конфіденційної інформації для досягнення політичних цілей Кремля.

Новини за темою: Активність кібершахраїв зростає: Від початку повномасштабного вторгнення кожен дев'ятий українець ставав жертвою шахраїв

Хто потрапив під санкції

Мінфін США повідомляє, що до цієї цільової фішингової діяльності причетні двоє осіб, а саме офіцер ФСБ Руслан Олександрович Перетятько та ІТ-працівник із Сиктивкара Андрій Станіславович Корінець. У період з 2016-го по 2020 рік Корінець обманним шляхом створив і зареєстрував інфраструктуру шкідливих доменів для цільових фішингових кампаній ФСБ. Він анонімно створював скорочені URL-посилання, які вбудовувалися у фішингові електронні листи.

Корінець створив щонайменше 39 доменів через п'ять різних реєстраторів доменів, використовуючи псевдоніми і підроблені адреси в спробі приховати себе від доменів. З моменту активації і до кінця 2019 року підроблений обліковий запис електронної пошти, покликаний імітувати відставного генерала ВПС США, відправив щонайменше 20 цільових фішингових листів, зокрема й домени, створені Корінцем.

Перетятько використовував кілька адрес електронної пошти, які були створені для імітації законних управлінських облікових записів відомих технологічних компаній, для розсилки цільових фішингових листів, деякі з них містили інфраструктуру домену, створену Корінцем.

Нагадаємо, кіберфахівці Служби безпеки України системно протидіють загрозам інформаційно-підривної діяльності окупантів. З початку цього року нейтралізували майже 4 тис. кібератак на електронні системи центральних органів влади та критичної інфраструктури країни.

У вересні служба безпеки України та Державне бюро розслідувань зібрали доказову базу на співробітника ФСБ РФ, який працював із хакерським угрупованням Armagedon для здійснення кібератак на українські ресурси.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні