USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Активність кібершахраїв зростає: Від початку повномасштабного вторгнення кожен дев'ятий українець ставав жертвою шахраїв

Найчастіше злочинці ошукують молодь та людей у віці 65+
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні від початку повномасштабного вторгнення зросла активність кібершахраїв. Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукують людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних та благодійних організацій. 

"Виявлено, що 11% українців ставали жертвами шахраїв від початку повномасштабного вторгнення. Виявилось, що найчастіше злочинці ошукують молодь (18–24) та людей у віці 65+", – констатують на платформі "Опендатабот".

Шахрайські схеми

За даними опитування, найчастіше українців ошукували під час покупки/продажу товару в інтернеті – з таким стикався кожен другий респондент (52,74%). А от друга за популярністю злодійська схема – фішингові посилання (18,57%). В інших випадках шахраї зламували соцмережі, або виманювали інформацію телефоном тощо.

Топ шахрайських схем в Україні
Джерело: Опендатабот

"Під час війни шахраї використовують вразливість громадян, їх тривогу, скрутний стан. Протидіяти цьому можна лише через обізнаність та критичне мислення. Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу", – зазначає директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

А от половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток, констатують в Нацбанку. 

Боротьба з шахраями

За вісім місяців 2023 року в Україні було відкрито майже 60 тисяч проваджень про шахрайство за ст. 190 ККУ. Це більше, ніж навіть загалом за два попередні два роки: так, у 2021-му було відкрито 23,8 тисячі проваджень, а у 2022-му – 32 тисячі.

До того ж Нацбанк країни запустив інформаційну кампанію #ШахрайГудбай, мета якої – навчити українців правилам безпеки безготівкових та онлайн-платежів.

Вдалі приклади викривання шахрайських схем

Наприклад, у травні національна поліція ліквідувала масштабну шахрайську мережу, в якій брали участь 56 фігурантів. Зловмисники розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки українців. Так, вони отримали доступ до рахунків більше ніж 10 тисяч громадян і привласнили близько 15 мільйонів гривень.

Згодом працівники Державного бюро розслідувань викрили у Дніпрі організовану групу, яка під виглядом допомоги Збройним силам України виманювала пальне у представників автозаправних станцій.

А от на Київщині шахрайка за 150 тис. гривень обіцяла "допомогти" повернути людей з полону.

Читайте також:
У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник У Харкові невідомий представився священником, забрав церковні гроші з атрибутикою і зник
Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах Як не потрапити на гачок. Медіаекспертка назвала найпопулярніші шахрайські схеми у соцмережах
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук