USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Швейцарія планує виділити 1,5 млрд франків на відновлення України

Гроші збирається виділити в межах стратегії з міжнародної співпраці
Швейцарія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З 2025-го до 2028 року Швейцарія планує виділити 1,5 мільярда франків (1,75 мільярда доларів) на відновлення України в межах стратегії з міжнародної співпраці. Про це на спільній з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції повідомила президентка Швейцарської Конфедерації Віола Амгерд.

"Швейцарія робить великий фокус на відновленні... Політичним компасом відновлення служать принципи, закладені на конференції в Лугано. На підтримку України Швейцарія запланувала на період із 2025-го до 2028 року 1,5 млрд франків у межах стратегії з міжнародної співпраці", – заявила Амгерд.

Вона також зазначила, що обговорила із Зеленським питання гуманітарного розмінування в Україні та продовольчу безпеку, пов'язану з обмеженням вивозу зерна і продуктів харчування Чорним морем через російську агресію.

"Якщо в такій великій країні-експортері, як Україна, збиратимуть менше врожаю, продуктів харчування, то це матиме великі негативні наслідки. З огляду на це ми обговорювали зусилля ООН, спрямовані на полегшення безперешкодного вивезення продуктів харчування та добрив з України через Чорне море. Рішення Росії не продовжувати "зернову ініціативу" становить загрозу для продовольчої безпеки в усьому світі", – уточнила Амгерд.

Своєю чергою президент Зеленський, відповідаючи на запитання, на відновлення яких об'єктів буде спрямовано швейцарські кошти, сказав, що Україна потребує зміцнення енергосистеми та будівництва бомбосховищ.

"Ви знаєте, що багато представників уряду Швейцарії були (в Україні, – ред.) неодноразово. Вони бачили, що тисячі шкіл України, українські дітлахи – під постійним ризиком ракетних ударів, застосування балістики, застосування іранських дронів. І тому питання бомбосховища, питання безпеки для дітей дуже актуальні", – пояснив глава держави.

Зеленський також нагадав, що "Україна пережила кілька блекаутів, і це було дуже складно, але цієї зими ми міцніші, і це треба зміцнювати".

Президент резюмував, що "має бути децентралізована енергосистема, і вона має бути в безпеці. Так само як і водопостачання".

Раніше ми повідомляли, що Швейцарія заморозила майже дев'ять мільярдів доларів російських активів.

Читайте також:
Кропачов: ДП Кропачов: ДП "Краснолиманська" - це єдине підприємство в Україні, яке не отримує дотації від держави
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні