USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

СБУ викрила ворожих агітаторів: Серед них є один з очільників "Українського руху пацифістів" Шеляженко

У спецслужбі не уточнили, чи є Шеляженко затриманим
Шеляженко
Шеляженко
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України вкотре викрила ворожих агітаторів. Серед них є Юрій Шеляженко – засновник і керівник "Українського руху пацифістів", інформує пресслужба СБУ.

Так, правоохоронці заявили, що "нейтралізували" злочинну діяльність "виконавчого секретаря "Руху пацифістів". Шеляженко активно закликав жителів Києва ухилятися від призову та втікати за кордон.

"Агітатор розсилав іноземним дипломатам "вигадані довідки про війну в Україні", де використовував прокремлівські наративи, що дискредитують Сили безпеки та оборони", – йдеться у повідомленні.

Водночас слідство не називає імені фігуранта, однак відомо, що виконавчим секретарем у громадській організації "Український рух пацифістів" є журналіст Юрій Шеляженко, який неодноразово мав справу з судовими розглядами стосовно своєї діяльності. В СБУ не уточнили, чи є він затриманим.

Що відомо про Шеляженка?

Юрій Шеляженко (народився 2 лютого 1981 року в Києві, – ред.) – український видавець, журналіст, правозахисник, письменник, проповідник.

Член Спілки журналістів України, Незалежної медіапрофспілки України. Редактор газети "Правдошукач", релігійного бюлетеня "Ідеаліст", релігійного журналу "Мораль".

Видавав самвидавом газету своєї квартири, будинку, вулиці, факультету, брав участь у редакційній групі інтернет-газети свого університету. Був незалежним журналістом, кореспондентом, оглядачем, редактором газет та сайтів. У 2008 році заснував власну газету "Правдошукач". 

Вигравши кілька судів про захист честі та гідності у героїв критичних публікацій, з 2009 року почав судитися з органами влади, відстоюючи свої права як журналіста, потім почав представляти інтереси інших людей, підприємців за довіреністю, вирішив здобути юридичну освіту. Науково досліджує проблематику гласності судочинства.

"До 2003 р. був атеїстом. Потім з Божою допомогою знайшов власну вічну релігійну традицію, яка зветься вірою в найвищу цінність людини, ідеалістично розвиває в сучасному світі ідеї анімізму (віри в душу), відомі людям з прадавніх часів, прирівнює все людство до однієї людини і, з точки зору нашого віровчення, лежить в основі всіх добрих віровчень, філософій, світоглядів та моральних систем (в тому числі християнських, ісламських, буддистських, а також фантастичних і матеріалістичних). З того часу проповідує релігійну віру в найвищу цінність людини, віровчення якої релігієзнавці характеризують як "своєрідний релігійний пацифізм", випускає богослужбову літературу", –розповідає сам про себе Шеляженко.

Що відомо про Рух?

Нагадаємо, організацію "Український рух пацифістів" цього року висувають на Нобелівську премію миру разом із пацифістськими організаціями з Росії та Білорусі. Одним із засновників української ГО є Руслан Коцаба – скандально відомий івано-франківський журналіст та блогер, який працював на "каналах Медведчука".

У 2015 році Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав "братовбивчою громадянською" і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації. Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності Збройних сил України, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу. У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018-го почався новий розгляд справи Коцаби. З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

Новини за темою: "Експерт" з телеканалів Медведчука, який закликав до "демонтажу" України, отримав 10 років в'язниці

У 2023 році Руслан Коцаба поїхав з України. За даними "Наші гроші. Львів", він зміг перетнути кордон на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю. "Суспільне" вказує, що він поїхав до Сполучених Штатів Америки за програмою "Єднання заради України", яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден.

Кого ще викрила СБУ?

У Запоріжжі правоохоронці викрили місцевого фахівця ІТ-сфери, який публічно закликав мешканців регіону підняти російський прапор над українським островом Хортиця. Для розповсюдження ворожої агітації фігурант використовував один з прокремлівських Телеграм-каналів із загальною "аудиторією" понад 10 тис. користувачів.

А на Закарпатті задокументували злочини настоятеля одного із храмів Хустської єпархії УПЦ (МП). За даними слідства, клірик на власній сторінці в одній із популярних соцмереж публікував матеріали, в яких ображав релігійні почуття вірян інших конфесій. Також він викладав зображення із забороненою символікою комуністичного режиму.



За цими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до п'яти років тюрми.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні