USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На Нобелівську премію миру 2024 номінують "Український рух пацифістів" на чолі з обвинуваченим у держзраді Коцабою

У 2022 році проросійський блогер та ексведучий "каналів Медведчука" Руслан Коцаба виїхав з України
Коцаба
Руслан Коцаба
Джерело: відкриті джерела

Німецьке Міжнародне бюро миру висуне на Нобелівську премію миру-2024 "Український рух пацифістів" на чолі з обвинуваченим у державній зраді Русланом Коцабою, російський "Рух свідомих відмовників від військової служби" та білоруську організацію "Наш Дім". Усі три організації позиціюють себе як такі, що займаються захистом права на відмову від військової служби з міркувань совісті, пише DW.

Так, за даними ЗМІ, організації у своїх зусиллях "продемонстрували безпрецедентну майстерність і самовідданість", особливо після початку повномасштабної війни Росії проти України, "попри значну стигматизацію, з якою з того часу зіткнулися".

"Прийняття відмови від військової служби з міркувань совісті є конкретним засобом сприяння миру" та невіднятним правом людини, що гарантується Міжнародним пактом про громадянські та політичні права. Своєю ініціативою сподіваються нагадати урядам світу про необхідність поважати це право та надавати альтернативи військовій службі для тих, хто відмовляється від служби в армії", – йдеться у повідомленні.

Хто такий Руслан Коцаба

Руслан Коцаба народився в Івано-Франківську 1966 року. Навчався в лісотехнічному університеті у Львові на еколога, а згодом – певно, з прицілом на кар’єрне зростання став магістром у Національній академії державного управління при президентові України. Як і політик В’ячеслав Піховшек, брав участь у студентському націонал-демократичному русі, що вилився у Революцію на граніті.

У кінці двотисячних Руслан Коцаба позиціювався як заступник директора Міжнародного інституту розвитку демократій. 

З приходом до влади Віктора Януковича Коцаба активізується на всеукраїнському рівні. Зокрема, пише листа до Міжнародного валютного фонду з "офіційною відмовою" від своєї частки зовнішнього боргу України та агітує інших людей писати аналогічні листи. Підпис Коцаби є під маніфестом, із якого розпочався рух "Стоп цензурі!".

Згодом стає керівником "Українського руху пацифістів". Також раніше працював на телеканалах Медведчука "112-Україна" та NewsOne.

Новини за темою: "Експерт" з телеканалів Медведчука, який закликав до "демонтажу" України, отримав 10 років в'язниці

За інформацією "Детектор медіа", 16 січня в Коломиї, що на Івано-Франківщині, мало відбутися судове засідання у справі Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді. Однак жодна зі сторін не з'явилася до суду.

На своєму ютуб-каналі блогер поінформував, що нині перебуває у США. За даними видання "Наші гроші. Львів", Коцаба виїхав з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю.

14 липня під час чергового судового засідання Коцаба вперше майже за рік свого перебування за кордоном вийшов онлайн на зв'язок.

Справа Коцаби

У січні 2015 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження проти блогера з Івано-Франківська Руслана Коцаби через відеозвернення до президента України (у той час був Олександр Турчинов, – ред.), де він закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи тим, що в країні не оголошений воєнний стан.

12 травня 2016-го Івано-Франківський міський суд визнав Коцабу винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України і засудив до 3 років і 6 місяців позбавлення волі. На суді блогер заявив, що не визнає своєї провини.

Строк відбуття покарання розрахували з дати затримання – тобто з 7 лютого 2015 року. Суд ухвалив відповідно до ст. 172 КПК України зарахувати йому строк попереднього ув’язнення з 7 лютого 2015 року до дня набуття вироком законної сили у строк відбуття покарання з розрахунку: один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

У липні 2016 року Апеляційний суд повністю виправдав Руслана Коцабу. 1 червня 2017 року Вищий спеціальний суд скасував виправдальну ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області у справі блогера.

В Івано-Франківській області 31 січня 2018 року розпочався новий розгляд справи. У лютому 2018 року Долинський районний суд в Івано-Франківській області повернув прокурору обвинувальний акт щодо Коцаби, якого знову звинувачують у держзраді і перешкоджанні діяльності Збройних сил.

З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У часи роботи на каналі NewsOne Руслан Коцаба заявляв серед іншого, що на сході України відбувається "збройний громадянський конфлікт", який почався тому, що "повсталий Донбас спробували упокорити".

Читайте також:
YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами YouTube блокуватиме сторонні додатки, які дозволяють дивитися відео без реклами
Топпосадовці часів Януковича Табачник і Ворона отримали заочні вироки від СБУ за держзраду Топпосадовці часів Януковича Табачник і Ворона отримали заочні вироки від СБУ за держзраду
Пентагон запустив наглядовий сайт стосовно допомоги США Україні Пентагон запустив наглядовий сайт стосовно допомоги США Україні
"Укртелеком" підвищив ціни на послуги інтернету та телефонії