USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом авіакатастрофи російського Іл-76, – ЗМІ

Розслідування здійснюється за статтею про порушення законів та звичаїв війни
Іл-76 Росії
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 24 січня у Бєлгородській області.

"Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння літака ВКС РФ "Іл-76" у Бєлгородській області. Розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни)", – повідомили у коментарі "РБК-Україна" в спецслужбі.

Зазначається, що наразі відомство проводить комплекс заходів для з’ясування усіх обставин падіння літака. Досудове розслідування триває.

Що відомо про авіакатастрофу Іл-76 у Росії

24 січня у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав військово-транспортний літак Іл-76. Тоді українські ЗМІ (з посиланням на джерела в правоохоронних органах) зазначали, що саме цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

Разом з тим у Міноборони РФ заявили, що на борту літака нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін. Майже відразу після цього голова Комітету з оборони у РФ Картаполов заявив, що після аварії Іл-76 у Бєлгородській області обміни полоненими між РФ та Україною, ймовірно, "поставлять на паузу".

Згодом у Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що на 24 січня готувався обмін полоненими між Росією та Україною. Разом з тим у відомстві додають, що інформація про те, що військовополонені нібито могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, наразі перевіряється.

Американська сторона своєю чергою заявила, що станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені.

Думки експертів та аналітиків

Подейкують, що на російському Іл-76 могло й не бути українських полонених. Про це свідчать кілька цікавих деталей. Зокрема, з’явилась інформація, що військово-транспортний літак Іл-76, який розбився у РФ, здійснював зліт, а не посадку. У такому випадку ніяких полонених на ньому бути не могло.

Також, що літак здійснював виліт, за даними Defense Express вказує те, що після його падіння стався потужний вибух, що більш характерно для випадку, коли літак був повністю заправлений. Водночас зазвичай літак не сідає з повними баками.

На те, що літак вилетів з Бєлгорода також вказує й неофіційні повідомлення з російських місцевих Telegram-каналів.

А от аналітики Інституту вивчення війни переконані, що російська влада, яка звинувачує Київ у "збитті" під Бєлгородом літака Іл-76 із нібито військовополоненими, могла скористатися ситуацією, щоб посіяти внутрішнє невдоволення всередині України.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет