USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни 271 раз влучили в енергетичні обʼєкти України, – Галущенко

Деякі з уражених об'єктів не підлягають відновленню
енергетичні об'єкти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

За 500 днів великої війни росіяни від російських обстрілів постраждала половина всієї енергетики України, наразі верифіковано 271 влучання в енергетичні обʼєкти. Про це повідомив Міністр енергетики Герман Галущенко в етері національного телемарафону "Єдині новини". 

За його словами,  половини всієї енергосистеми, а це і генерація, і система передачі зазнали ударів росіян. Верифіковано 271 влучання різного роду. 

"На жаль, є об’єкти, які знищені вщент і не підлягають відновленню", – сказав міністр.

Він також нагадав, що з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року енергетика перебувала під щоденними російськими обстрілами.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів збитків, – дані KSE

Галущенко додав, що в Україні вже проводяться наймасштабніша ремонтна кампанія за всю історію, скільки стоїть завдання максимально відновитися до початку опалювального сезону.

Світовий банк оцінив збитки української енергетики в 11 млрд доларів, проте міністр відмітив, що ця сума не є постійною, оскільки обстріли продовжуються і загальна втрата вже перевищує цю цифру.

Міжнародний реєстр збитків

Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, почне працювати з серпня 2023 року. 

Зараз триває процедура створення органів управління договору, який 17 травня підписали в Рейк'явіку. За результатами цієї процедури планують створити міжнародну організацію. Також до серпня мають узгодити фінансування цієї організації. У ній будуть:

  • секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків;
  • правління, яке буде верифікувати зібрані докази та вносити заявки до самого реєстру;
  • конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників договору, призначатиме виконавчого директора та ухвалюватиме правила і процедури роботи реєстру збитків.
Читайте також:
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні